“Plămânul artificial”, propunerea medicilor de la Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara în cazul pacienților cu forme severe de Covid 19

Publicat: 10 09. 2020, 12:38
Foto: Facebook / Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babes

Medicii de la Timișoara propun o nouă metodă ingenioasă de tratare a Covid-19: ”plămânul artificial”. Numit științific Extracorporeal Membrane Oxygenation (ECMO), “plămânul artificial” este dispozitivul care asigură eliminarea bioxidului de carbon din organism şi oxigenarea sângelui. Dispozitivul ar putea trata leziunile grave ale aparatului respirator, dar este folosit şi în cazul pacienţilor cu COVID-19.

Covid-19. Medicii timișoreni propun ”plămânul artificial” pentru tratarea leziunilor grave ale aparatului respirator

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, structura “plămânului artificial” este asemănătoare cu a alveolelor pulmonare şi suplineşte funcţia plămânului atunci când aceasta este afectată, așa cum este cazul pacienților care fac forme grave ale Covid-19.

“Plămânul artificial este o soluţie disperată. Plămânii sunt afectaţi într-o poportie mai mare de 70-80 la suta, iar organismul nu reuşeşte să facă faţă. Noi încercăm să punem plămânul în repaus, astfel încât el să îşi revină, urmând ca treptat să facem switch-ul între „plămânul artificial” şi plămânul pacientului”, a declarat Ciprian Gîndac, medic primar ATI Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” Timişoara, potrivit News.ro.

ECMO este folosit în cazul pacienţilor intubaţi. Dispozitivul preia sângele neoxigenat din organism prin vena femurală, îl trece printr-o turbină prevăzută cu membrane oxigenatorii, iar apoi este transportat înapoi în organismul pacientului prin vena jugulară.

Perioada de conectare la “plămânul artificial” poate să ajungă si la 30 de zile.

În acest moment, la Timișoara sunt două astfel de dispozitive, folosite în cazul pacienţilor Covid-19 internaţi în Secţia de Terapie Intensivă.

“Plămânul artificial”, propunerea medicilor de la Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara în cazul pacienților cu forme severe de Covid 19

Nelu Tătaru: Ne așteptăm și la valul doi de infectări cu noul coronavirus

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că se așteaptă și un val doi al pandemiei decoronavirusînsă deocamdată nu a fost depășitprimul val. Orice pandemie se întinde pe o perioadă de un an și jumătate sau doi, spune Tătaru care amintește că în cazul pandemiei de gripă spaniolă, care a avut loc acum un secol, cel de-al doilea val a fost mai agresiv decât primul.

În ceea ce privește situația din acest moment a cazurilor decoronavirusdin România, Nelu Tătaru,a precizatcă ne aflăm într-o fază de platou dințat, ”al celei de-a doua faze sau a doua cocoaşă din primul val” și a atras atenția asupra faptului că luna septembrie este una dificilă, având în vedere că în această perioadă va începe noul an școlar și vor avea loc alegerile locale.