Plaja din Mamaia a devenit verde. Turiștii au fost întâmpinați cu un covor de alge
Turiștii care au ajuns în stațiunea Mamaia au fost îngroziți când au văzut cum arată plaja care a devenit verde din cauza mormanelor de alge și nici nu se pot apropia să se răcorească în apă. Probleme privind algele au apărut încă de la finalul lunii iunie și încă nu s-a rezolvat.
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a transmis că în fiecare seară intervine pentru a strange algele de pe plajă în stațiunile precum Constanța, Mamaia, Năvodari și în sudul litoralului, doar că personalul nu face față „invaziei” de alge, conform Cancan.
Curenții marini și condițiile meteorologice cauzează fenomenul care aduce o mulțime de alge pe plajă.
Covor verde, pe plaja din Mamaia
Turiștii care au sosit astăzi în Mamaia au fost întâmpinați cu un covor verde, nu roșu, pentru că era format din alge. Cu toate acestea, unii mai curajoși au trecut peste și au intrat în apă. Pe mal, sunt operatori de plajă cu greble și lopeți care încearcă să facă fața mulțimilor de alge.
Angajații Apelor Române pot interveni doar noaptea, când șezlongurile sunt strânse, pentru a curăța plajele de alge. De la începutul sezonului estivalși până acum, s-au strâns 800 de tone de alge.
Reacția ABADL privind algele de pe plaje
Organizațiile de Management ale Destinaţiilor Mamaia-Constanța, Mamaia Nord și a Județului Constanța au reacționat în urma articolele din presă referitoare la algele de pe plajele din România.
„Constatările oficiale ale Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral sunt menționate în comunicatul oficial al ABADL:
Având în vedere fenomenul de dezvoltare algală manifestat în ultima perioadă pe plajele litoralului românesc aflate în administrarea Administraţiei Naţionale «Apele Române» — Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea — Litoral, prin depunerea algelor la linia țărmului sau prin prezența acestora în zona de îmbăiere, pe această cale vă comunicăm că acesta a scăzut în intensitate.
În prezent, existenţa algelor la linia țărmului se manifestă punctual, pe zone foarte restrânse. Personalul din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea — Litoral — Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa intervine în fiecare seară pentru evacuarea algelor depuse la linia țărmului.
Trebuie subliniat că acest fenomen de depunere algală la linia țărmului și prezența algelor în zona de îmbăiere este influențat în mare măsură de curenții marini și de condiţiile meteorologice la Marea Neagră”, se arată în comunicat.