Plagiatul lui Ponta, pe masa Consiliului de Atestare a Titlurilor Universitare. Consiliul, desființat oficial

Publicat: 29 06. 2012, 10:15

UPDATE 13:00: Liviu Pop a terminat discuțiile cu membrii Consiliului, precizând că a primit raportul pe care îl ceruse și că nu a discutat cu aceștia despre acuzațiile de plagiat aduse premierului.

„Am avut o discuție constructivă. Am primit raportul pe care l-am cerut. I-am asigurat că vor fi nominalizați în următoarea structură. Nu am discutat despre plagiat, pentru că acest lucru ar trebui să îl judece Consiliul Național de Etică. Va veni corpul de control luni”, a spus Pop.

Liviu Pop, în vizită la Consiliul de Naţional de Atestare a Titlurilor Universitare

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_20940').select();" id="embed_text_20940" />


UPDATE 12:00:
Ordinul ministrului interimar al Educaţiei. Liviu Pop, privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi noua structură a acestuia a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial.

UPDATE 11:20:
Decizia de desființare a Consiliului General al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a fost publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 11:00:
Liviu Pop a venit, vineri, la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, informează Mediafax. Întrebat ce le va spune membrilor Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), ministrul Liviu Pop a spus că va face declaraţii după ce va discuta cu aceştia.

Acuzaţiile de plagiat în cazul premierului Victor Ponta sunt dezbătute vineri dimineață în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), forul abilitat prin lege să analizeze astfel de acuzaţii. Este vorba despre teza de doctorat a primului ministru, despre care există suspiciuni că a fost plagiată. Între timp, componenţa acestui Consiliu a fost desfiinţată de ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, al cărui mandat se încheie chiar astăzi. Ordinul de desfiinţare a componenţei CNATDCU nu intră, însă, în vigoare până nu este publicat în Monitorul Oficial. În plus, Liviu Pop a anunţat că va trimite Corpul de control la acest Consiliu, pe motiv că îşi iese din atribuţii.

Vezi AICI dovezile privind plagiatul lui Victor Ponta

Într-o intervenţie telefonică la Ştirile B1 TV, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, vineri dimineaţă, că va trimite luni Corpul de control la acest Consiliu, pe motiv că acesta îşi iese din atribuţii.

„Luni dimineață voi trimite Corpul de control. Această comisie își iese din atribuții. Am cerut in 21 iunie niste date tehnice și un raport de activitate, să mi se prezinte până ieri la 12:00. Iar această comisie nu mi-a transmis aceste lucruri. Mi s-a spus că trebuie să se discute azi”, a declarat Pop pentru Știrile B1 TV.

Liviu Pop trimite Corpul de control la Consiliul care dezbate plagiatul lui Ponta

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_20933').select();" id="embed_text_20933" />

Peste 140 de pagini plagiate

Înainte ca verdictul să fie anunțat, șeful comisiei prezidențiale de educație și unul din membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Universitare, Mircea Miclea, a declarat pentru EVZ că Victor Ponta a plagiat peste 140 de pagini din cele 400 ale tezei sale de doctorat.

Miclea a precizat, însă, că decizia Consiliului ar putea să nu aibă niciun efect. „Din păcate, orice decizie a CDATCDU va fi lovită de nulitate dacă ordinul ministrului Pop de dizolvare a Consiliului va apărea în Monitorul Oficial. Decizia de a schimba componenţa mebrilor face un mare deserviciu României şi celor care şi-au luat doctoratele în ţară”, a mai declarat Mircea Miclea pentru EVZ.

Monitorul Oficial al României a fost trecut în urmă cu două zile din subordinea Camerei Deputaţilor în cea a Guvernului, urmând ca directorul-general să fie numit de către secretarul general al Guvernului.

Cu o seară în urmă, Miclea a propus, într-o intervenţie telefonică la Sub semnul întrebării de pe B1 TV, ca fiecare membru în parte să-şi facă publică decizia, pentru a nu mai exista îndoieli cu privire la corectitudinea verdictului final.

„Soluţia este ca fiecare membru al comisiei CNATDCU să-și exprime trist punctul de vedere pentru că se joacă la zaruri soarta diplomelor și credibilitatea diplomelor românești. Dacă nu se ia o atitudine foarte clară din partea mediului universitar atunci toate diplomele sunt decredibilizate. Au de suferit sute de mii de oameni”, a spus Miclea, joi seară.

Consiliul de Atestare, desfiinţat de ministrul Pop

Consiliul general al CNATDCU este forul abilitat prin lege să se ocupe de acuzațiile de plagiat care privesc o diplomă de doctorat. Consiliul general al CNATDCU este abilitat să analizeze calitatea tezelor de doctorat și să propună ministrului Educației retragerea titlului de doctor pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională.
Componenţa CNATDCU a fost desfiinţată la ordinul ministrului Liviu Pop, după ce Consiliul nu a prezentat un raport solicitat de Pop.

Ministrul interimar al Educaţiei a declarat, vineri, pentru Mediafax, că printr-o adresă trimisă în 21 iunie CNATDCU s-a solicitat conducerii să comunice în scris, până în 28 iunie, raportul privind resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior, în baza unor indicatori specifici şi numărul controalelor efectuate în universităţi privind modul de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare, numărul sesizărilor primite şi analizate, poziţia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numărul tezelor de doctorat analizate.

Întrucât până joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desfiinţat Consiliul General al CNATDCU. Prin acest ordin a fost propusă mărirea componenţei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar aceştia să fie reprezentanţi de la toate universităţile.

Cu o seară în urmă, ministrul Liviu Pop a declarat în exclusivitate pentru B1 TV că nu înțelege de ce ar fi trebuit ca acest consiliu să se ocupe de plagiatul premierului şi că nu ştie că acesta urma să se întâlnească.

„Actualii membri sunt anulați dacă ei vor fi validați, propusi de universitățile din care provin, cu cea mai mare plăcere se vor regăsi între cei 45”, a spus Pop, joi seară, la emisiunea Sub semnul întrebării de pe B1 TV.

Când Mircea Miclea, membru al consiliului i-a explicat că raportul a fost finalizat, Liviu Pop s-a arătat nemulţumit că nu a primit propunerile solicitate privind îmbunătăţirea activităţii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Universtare.

„Raportul este deja finalizat, raportul urma sa fie discutat în sedinta de mâine pentru a fi văzut de toți membrii consiliului și a fi văzut de domnul Andruc, care nu era în țară. De aceea s-a amânat prezentarea acetusi raport către dvs”, a spus Miclea.

Ministrul Educaţiei a precizat însă că nu are de gând să anuleze ordinul, iar Mircea Miclea a afirmat că în acest caz trebuie să se ia măsuri.

Consiliul are un președinte, trei vicepreședinți și 15 membri. Preşedintele Consiliului General al CNATDCU este Marius Andruh, de la Universitatea Bucureşti, iar vicepreşedinţi sunt Dorel Banabic – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Lucian Pintilie – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor – INCDFM Bucureşti, Lazăr Vlăsceanu – Universitatea din Bucureşti.

Membrii în Consiliul General al CNATDCU sunt Viorel Barbu, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Dragoş Mihael Ciuparu – Universitatea „Petrol – Gaze” din Ploieşti, Mircea Dumitru – Universitatea din Bucureşti, Ionel Haiduc – Academia Română, Mihai Lucan – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Liviu Marsavina – Universitatea „Politehnică” din Timişoara, Mircea Miclea – Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Sergiu Nedevschi – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Cristian Oara – Universitatea „Politehnică” din Bucureşti, Octavian Popescu – Institutul de Biologie Bucureşti şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Marian Preda – Universitatea din Bucureşti, Bogdan C. Simionescu – Institutul „Petru Poni” de Chimie Macromoleculară, Iaşi, Carmen Socaciu – Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Rodica Zafiu – Universitatea din Bucureşti, Ioan Aurel Pop – Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române.

Victor Ponta este acuzat de plagiat, în lucrarea sa de doctorat, în două articole publicate de Nature și Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Premierul a dat vina pe președintele Traian Băsescu pentru acest scandal, spunând că șeful statului joacă murdar și fabrică dosare.

Plagiatul lui Ponta, în Consiliului de Atestare a Diplomelor

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />