Mirceu Beuran, primul mare caz de plagiat din România, a fost propus de ministrul Educaţiei, Valentin Popa, pentru un post de conducere în cadrul CNATDCU și preia președinția comisiei de specialitate Medicină din aceeași instituție care are rolul să analizeze plagiatele, anunţă Hotnews.ro.
Mirceau Beuran a fost primul mare scandal de plagiat din România. Acesta a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii a fost găsit vinovat de plagiat de către o comisie Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila“ din București, după cum a relatat la acea vreme Curierul Național. Comisia de anchetă a stabilit în 2003 că Beuran a plagiat o lucrare publicată în Statele Unite și a propus desfacerea contractului de muncă.
La data de 17 ianuarie 2006, Mircea Beuran l-a operat pe Omar Hayssam, suspect de cancer la colon, în spitalul penitenciarului de la Rahova fapt pentru care a fost criticat de președintele Traian Băsescu, care a declarat: „Mircea Beuran – marele chirurg care și în penitenciar te face bine de cancer”.
Prin acelaţi ordin semnat de Valentin Popa mai este numit şi Patriciu Achimaş-Cadariu, fost ministru al Sănăţii în guvernul tehnocrat, drept vicepreşedinte al comisiei pentru Medicină.
Şi acesta a demisionat cu scandal din funcţia de ministru al Sănătăţi după ce în contextul scandalului de proporții privind dezinfectanții diluați din spitale, fiind acuzat că mințit într-o conferință în care a spus că nu poate publica lista spitalelor unde au fost depistate probe neconforme.
În plus, ministrul Educaţiei a decis scoaterea experţilor străini din conducerea CNATDCU şi realizarea de modificări importante în comisiile care stabilesc ce criterii trebuie să respecte tinerii pentru a ajunge profesori universitari, validează sau nu o teză de doctorat și dau verdictele de plagiat.
CNATDCU este forul care analizează sesizările de plagiat și decide ce este și ce nu este plagiat, tot această instituție elaborează criteriile în baza cărora profesorii universitari acced într-o funcție superioară și este instituția care validează sau nu tezele de doctorat.