Pitești: Verdict final în megadosarul șpăgilor pentru concedii medicale fictive. O infirmieră, singura din cei 50 de inculpați care a primit condamnare cu executare

Publicat: 27 06. 2023, 09:10
Foto: Spitalul Județean de Urgență Pitești / Facebook

Din cei 50 de inculpați în megadosarul de corupție din Pitești privind acordarea de concedii medicale fictive și întocmire de dosare ilegale de pensionare pe caz de boală, doar o infirmieră a primit pedeapsă de închisoare cu executare. Iar o doctoriță de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Pitești a primit 2 ani de închisoare cu suspendare și are voie să profeseze în continuare la același spital. Restul inculpaților au primit avertisment, au fost achitați sau în cazul lor a intervenit prescrierea faptelor. Deciziile aparțin Curții de Apel Pitești și sunt definitive.

Megarețea de corupție din Pitești, destructurată

La începutul anului 2019, un număr de 50 de inculpați, dintre care cinci medici argeșeni, mai mulți angajați din sistemul sanitar și peste 30 de pacienți ai Spitalului Județean erau trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție, amintește Adevărul. Totul a pornit de la un denunț făcut de conducerea spitalului. Recent, Curtea de Apel Pitești a pronunțat decizia definitivă.

Daniela Ionica Moca, infirmieră de la Spitalul Județean de Urgență Pitești la data săvârșirii faptelor, a fost inculpata cu cele mai multe capete de acuzare. Ea e, de altfel, singura care a primit condamnare cu executare. Curtea de Apel Pitești i-a dat trei ani și șapte luni pentru trafic de influență, i-a revocat suspendarea unei alte pedepse din 2015 și a rezultat astfel o condamnare de 6 ani și 6 luni de închisoare. Ea a fost încarcerată la Penitenciarul de femei Târgșor.

Procurorii susțin că Daniela Moca, alături de o altă infirmieră și de o îngrijitoare, ar fi ajutat contra cost mai multe persoane să obţină în mod ilegal concedii medicale şi să întocmească dosare de pensionare pe caz de boală, care variau de la câteva sute de lei la câteva mii de lei. Ea chiar a cerut și a primit 513 lei de la un investigator sub acoperire pentru a-l ajuta să-și preschimbe permisul auto.

Ce decizii a mai pronunțat Curtea de Apel Pitești

La rândul ei, medicul Nicoleta Nistor din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean Argeș a fost acuzată că în perioada 2017 – 2018 a efectuat înregistrări necorespunzătoare realităţii în Registrele electronice de prezentări a spitalului și a întocmit în fals 68 de foi de prezentare la urgenţe pentru 24 de pacienţi beneficiari de concedii medicale. Ea a primit 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual în formă continuată. Curtea de Apel Pitești nu i-a interzis să profeseze, dar va trebui să facă 60 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Pitești sau la Primăria Bascov.

În cazul lui Sergiu Arman, medic primar ortoped la Centrul de Diagnostic Bălcescu și Spitalul Militar Pitești, la data săvârșirii faptelor, a intervenit prescripția răspunderii penale. Alți trei medici s-au ales cu câte un avertisment.

Alți angajați din sistemul sanitar argeșean au primit pedepse cu suspendare între 1 an și 9 luni de închisoare și 2 ani și 9 luni de închisoare.

În ceea ce îi privește pe pacienții, unii au primit pedepse cu suspendare, alții au beneficiat de prescripția răspunderii penale, iar câțiva au fost achitați. Mai multe documente medicale urmează să fie desființate.