S-au deschis piscinele în aer liber din București. Regulile pe care trebuie să le respecți pentru a evita infectarea cu noul coronavirus

Publicat: 15 06. 2020, 10:30
FOTO: Pixabay.com

Începând cu data de 15 iunie, piscinele din București și-au redeschis porțile pentru iubitorii de înot și plajă. Decizia a venit odată cu noile măsuri de relaxare, adoptate cu această dată, însă este important ca oamenii să respecte totuși câteva reguli, cu ajutorul cărora ar putea preveni infectarea cu noul coronavirus.

Calendaristic vorbind a început sezonul estival în întreaga țară, iar odată cu ultimele măsuri de relaxare luate de către autorități, românii se vor putea bucura de momentele de plajă și înot la piscinele exterioare. Trebuie însă ca fiecare dintre cei care trec pragul bazinelor de înot în aer liber să țină cont de câteva recomandări pentru a preveni infectare și răspândirea noului coronaviurs.

Studiile au arătat că riscul de infectare cu noul coronavirus din piscinele dezinfectate cu clor și înotul în apă cu clor prezint un risc scăzut, chiar inexistent de infectare. Însă este în continuare recomandată păstrarea distanței sociale. Mai mult decât atât, specialiștii atrag atenția și la o eventuală dezinfectare a șezlongurilor și a măsuțelor de cafea înainte de a te așezat. O altă condiție pe care oamenii ar putea fi nevoiți să o respecte ar fi aducerea și folosirea prosoapelor persoanale de plajă la piscină.

Când se redeschid piscinele din București

Odată cu cel de-al treilea val de măsuri de relaxare adoptate de către autorități, începând cu data de 15 iunie, se vor redeschide și piscinele în aer liber, din Capitală și din restul țării.

Pe lângă piscine, începând cu această dată, în România se redeschid și sălile de fitness, mall-urile și casele de pariuri, cu respectare măsurilor de distanțare socială și obligativitatea purtării măștii în spații închise.

Reguli de prevenire a infectării cu noul coronavirus la piscină

Într-un interviu acortat în urmă cu câteva săptămâni, Alexandru Rafila, Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie, afirma că înotul în apa cu clor din piscină este, în principiu, sigur, cantitatea mare de substanță fiind suficientă pentru a îndepărta virusul.

Rafila a menționat însă ca este foarte important și cât de aglomerate vor fi piscinele și numărul persoanelor care sunt în apă. „Dacă îl faci în apă cu clor, dacă apa este dezinfectată înotul este sigur în principiu, dar acum depinde cât de mare este densitatea de oameni într-o piscină. Dacă sunt prea multe persoane și contactul este apropiat, știți când înoți mai și expectorezi câteodată și atunci, având în vedere că nu se poate înota cu mască, dar acestea sunt tipuri de activități care trebuie foarte bine gândite”, a precizat Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie.

Mai mult decât atât, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a explicat că la piscină oamenii nu vor fi nevoiți să poarte mască, însă este recomandat să acorde o atenție deosebită spațiilor comune precum toaletele și vestiarele. „La piscine trebuie să avem grijă să păstrăm distanțarea. Ele oricum sunt dezinfectate, dar trebuie să avem mare grijă de spațiile comune, tot ce înseamnă dușuri, toalete, vestiare. Aici este o problemă pe care trebuie să o ținem sub supraveghere. La piscină nu trebuie să purtăm mască”, a explicat el, potrivit Psnews.ro.

Specialiștii le recomandă însă oamenilor să fie mult mai atenți la suprafețe de pe uscat. Aceștia recomanda dezinfectarea riguroasă a șezlongurilor, pernelor și balustradelor de pe plajă sunt dezinfectate în mod constant. Acest lucru ar putea fi valabil și pentru suportul umbrelelor de plajă și al meselor de cafea. Încercați astfel să evitați orice risc de infectare cu noul coronavirus la plajă sau la piscină.