Pisaniile lui Stefan cel Mare, furate de ruși, au fost descoperite la Herson. Invadatorii au fugit, de data asta, doar cu icoanele

Pisaniile lui Stefan cel Mare, furate de ruși, au fost descoperite la Herson. Invadatorii au fugit, de data asta, doar cu icoanele
pisaniile lui Ștefan cel Mare foto: facebook Lucian N. Romascanu

Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson, a anunțat recent, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Acesta a postat imagini cu prețioasele mărturii istorice și a subliniat că sunt intacte.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română.

În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson!

Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată.

Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina…

Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a postat ministrul Culturii, alături de o fotografie cu artefactele.

Tratative pentru recuperarea istorie furate de țariști și sovietici, la Kiev

În 4 noiembrie, ministrul Culturii a declarat pentru Digi24.ro că va trata cu omologul său din Ucraina pentru a găsi o soluție de salvare a Pisaniilor lui Ștefan cel Mare, despre care se credea că ar fi fost furate de soldații lui Putin în timpul evacuării din Herson.

„Noi am făcut un task force imediat ce a început războiul pentru a stabili cum să scoatem din Ucraina bunuri de patrimoniu în cazul în care partea ucraineană ar fi solicitat”, a explicat ministrul Culturii referitor la faptul că România are multe bunuri de patrimoniu, obiecte de mare însemnătate pentru istoria românilor.

Însemnătatea pisaniilor

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă în care sunt consemnate evenimente de pe zidurile cetății.

În anul 1838, funcționarii ocupației țariste au smuls două pisanii din zidurile cetății de scaun și le-au dus la Odesa. Din anii 50 nu s-a mai știut nimic despre soarta acestora până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson.

Capul de bour de pe poarta cetății este important pentru România, că este imprimată și pe actul Unirii de la 1918.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)