Pintea, despre scandalul apei: Dacă amoniul era în limitele normale, atunci de ce s-a făcut hiperclorinare? Specialiștii spun că există posibilitatea ca apa să fi avut o încărcătură bacteriologică foarte mare (VIDEO)

Publicat: 04 02. 2019, 17:46
Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a ieșit luni într-o nouă conferință de presă în care a explicat măsurile și acțiunile demarate în timpul scandalului apei cu clor din București. Aceasta a criticat felul în care unele instituții au ales să nu iasă imediat cu informări către populație privind calitatea apei.

„Aș vrea să aduc aminte tuturor furnizorilor de apă potabilă și nu numai că există o autoritate care se numește Ministerul Sănătății care reglemetează politici publice de sănătate, care reglementează măsuri și care dispune care este autoritate competentă în a rezolva anumite probleme.

Astfel, operatorul ar fi trebuit să anunțe DSP București și Primăria București despre o eventuală depășire a unor parametri sau despre anumite proceduri pe care le-a făcut pentru a asigura calitatea apei, nu a făcut-o. DSP București a avertizat furnizorul că există sesizări.

Trebuie să precizez că nu Ministerul Sănătății ar fi trebuit să dispună aceste măsuri ci DSP care nu putea să facă acest lucru în baza unei convenții unde se specifica că dacă se dorește să se emită un comunicat media, acesta nu poate fi făcut decât cu un acord prealabil al furnizorului de apă. Am mai precizat că ministerul și ministrul nu au asemenea convenții și au ales să informeze precum scrie legea”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul a criticat dur și cei care acuză anumite interese politice privind intervenția decisă a Ministerului Sănătății pe acest subiet, arătând că atunci când e vorba de sănătatea populație nu mai trebuie să existe altceva.

„Cred că a fost un gest de mare iresponsabilitate din partea Ministerului Sănătății să deține asemenea date și probe, probe care au fost analizate într-un laborator acreditat, și să nu comunice populației posibilele riscuri la care se expune consumând și utilizând această apă.

Cred că s-a mers prea departe, nu cred că suntem în faza în care să politizăm sănătatea populației, așa cum nu am politizat nici sănătatea bebelușilor de la Maternitatea Giulești”, a arătat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătății a atas atenția că în urma concluziilor trase de ministrul Apelor se arată că nivelul de amoniu era în limitele normale și astfel nu era necesar tratamentul cu clor, ceea ce ridică semne de întrebare privind alte cauze care au dus la o asemenea decizie a operatorului de apă.

„Ministrul Apelor a avut astăzi o conferință de presă în care a explicat că valorile de amoniu erau în limitele normale, că s-a suplimentat volumul de apă în urma unei sesizări a furnizorului de apă potabilă, lucru care ne-a ridicat numeroase semne de întrebare. Dacă amoniul era în limitele normale, atunci de ce s-a făcut hiperclorinare? Specialiștii spun că există posibilitatea ca apa să fi avut o încărcătură bacteriologică foarte mare, cu alte riscuri, dar nu avem această dovadă. Ministerul Sănătății a demarat o anchetă pentru a vedea exact cum s-au petrecut lucrurile”, a arătat Sorina Pintea.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.