Pintea, întrebată dacă sunt șefi de spitale care pun piedici: Da, sunt, dar depinde de noi ceilalți să-i mișcăm / În cazul pacientului din Piatra Neamț nu România a fost neapărat cea vinovată (VIDEO)
Tânărul cu arsuri pe 75% din suprafața corpului după o explozie în Piatra Neamț, ajuns la îngrijiri în Belgia, a fost pe punctul de a rata transferul din cauza unor funcționari de la Casa de Asigurări de Sănătate și de la Casa de Pensii, care au refuzat să facă o plată către spitalul din Belgia. (Detalii AICI) ”Nu Rmânia a fost neapărat cea vinovată”, a declarat Ministrul Sănătății, pentru B1 TV. Sorina Pintea admite, totuși, că în ceea ce privește crearea de condiții pentru tratarea marilor arși există manageri de spitale care pun piedici sau nu se implică suficient de mult.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
”Aceste spitale (din străinătate) primesc pacienți doar pe baza unui avans pe care România, în acest caz, trebuie să-l trimită. Noi lucrăm după regulile europene. Probabil altor țări nu li se cere acest avans. A fost un moment în care a fost foarte greu să rezolvăm această problemă. Avansul a fost de 15.000 de euro, sumă pe care am plătit-o. Am fost implicată direct pentru că era nevoie de niște garanții, poate niște garanții morale pe care ministrul putea să le acorde”, a declarat Sorina Pintea, pentru B1 TV.
Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că, totuși, în România lucrurile se mișcă: ”Sunt două secții finalizate și pentru care aparatura încă nu a venit, la Iași și la Timișoara. Vom lua apartura cu bani de la Banca Mondială. Banii au fost alocați din 2014, dar lucurile s-au blocat la un moment dat. Eu am spus că nu caut vinovați. Eu am încercat anul acesta să continui ceea ce s-a început, adică deblocarea acestor lucruri”.
”O parte din echipamente au fost livrate deja, pentru celelalte s-au lansat procedurile de licitație. Proiectele BM s-au deblocat în februarie 2017. Unele proiecte s-au deblocat, altele le-am pornit, important e că lucrurile se mișcă.
Pentru ultimele tipuri de echipamente, pe 25 octombrie s-a postat pe site-ul BM caietul de sarcini, au și ei procedurile lor de aprobare, astfel încât am reușit, într-un final, să facem asta. Am spus că în martie vor fi toate centrele echipate, pentru că am estimat că atât vor dura procedurile de licitație, dar mai avem și alte echipamente în curs de livrare, deci lucrurile merg.
În București, la Spitalul de Arși, partea de terapie intensivă a fost renovată, astfel încât acolo avem 5 paturi pentru mari arși care corespund normelor”, a mai explicat ministrul.
Întrebată dacă sunt funcționari sau manageri de spitale care pun piedici sau nu se implică suficient, Sorina Pintea a răspuns: ”da, sunt. Îmi asum ceea ce spun. Sunt, dar depinde de noi ceilalți să-i mișcăm și asta facem”.