Pilonul II: Actele pentru obținerea banilor din fondurile de pensii private pot fi trimise și online

Publicat: 23 10. 2023, 22:51
Actualizat: 27 10. 2023, 15:24
Sursa foto: Shutterstock

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România a introdus o nouă normă care permite participanților la Pilonul II de pensii (pensii private) să transmită actele necesare pentru obținerea contravalorii activului personal net online. Acest lucru reprezintă o schimbare semnificativă, deoarece până acum documentele puteau fi depuse doar fizic la sediul administratorilor de pensii sau prin servicii poștale, relatează Avocatnet.ro.

Participanții la pilonul II vor putea trimite online actele pentru obținerea banilor din fondurile de pensii private 

Sistemul de pensii din România are patru piloni. Pilonul I este finanțat de stat, pilonul II este reprezentat de fondurile de pensii administrate privat, pilonul III este pentru pensiile private suplimentare, iar pilonul IV este dedicat pensiilor ocupaționale.

Norma ASF 34/2023 aduce modificări în ceea ce privește regulile utilizării activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat. Una dintre cele mai semnificative schimbări este posibilitatea de a transmite documentele necesare online. În conformitate cu această normă, cererea de plată trebuie să fie semnată electronic de către participant, iar decizia administrativă privind acordarea pensiei pentru limita de vârstă sau de invaliditate trebuie semnată de casele teritoriale de pensii.

Procedura pentru transmiterea online a documentelor

Transmiterea actelor online presupune ca anumite documente să fie semnate electronic. Cererea de plată trebuie să aibă o semnătură electronică calificată de către participant, în timp ce decizia administrativă privind pensia trebuie semnată de casele teritoriale de pensii.

În plus, procura specială autentică, în cazul în care participanții folosesc un mandatar, trebuie semnată de notariatele publice și însoțită de copii electronice ale actelor de identitate, pașapoartelor și certificatelor de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, după caz.