Pilates acasă: ghid rapid ca să începi cu spor(t)

Pilates acasă: ghid rapid ca să începi cu spor(t)

Poţi să faci mişcare acasă şi fără exerciţii dificile, greutăţi, accesorii sau sesiuni de antrenamente plictisitoare. Pilates reprezintă o opţiune excelenta dacă îţi doreşti o postură mai bună, exerciţii uşor de executat, mai multă flexibilitate şi mai multă forţă. O mulţime de oameni din întreaga lume includ Pilates în rutină lor de sport, atât cei ce sunt la început, cât şi cei ce fac sport de zeci de ani.

Află de mai jos cum poţi să începi să faci Pilates acasă, fără efort:

Principiile Pilates

Metoda Pilates se referă la mai multe tipuri de exerciţii, create de Joseph Pilates în anii 1900, ce au la baza dezvoltarea forţei şi a flexibilităţii. La baza acestor exerciţii stau câteva princpii,  pe care majoritatea instructorilor şi specialiştilor le aplică în antrenamente:

  • Respiraţia. Fiecare exerciţiu Pilates are la baza respiraţia corectă, cu inspir şi expir profund, în momente cheie ale mişcării. Instructorii de Pilates te vor învăţa să respiri corect în timpul exerciţiilor şi îţi vor explica când să inspiri şi când să expiri, în funcţie de tipul de mişcare.
  • Pilates nu este doar un antrenament pentru corp, ci şi un exerciţiu pentru minte. În timpul exerciţiilor, focusul trebuie să fie pe mişcare, conexiune minte-muschi şi respiraţie. În timpul unei clase de Pilates, focusul este pe aici şi acum, cu atenţia către modul în care te mişti şi pe corpul tău, din creştetul capului şi până în vârful tălpilor.
  • În timpul unui antrenament de Pilates, fiecare mişcare se realizează cu precizie, cu o formă corectă a corpului şi cu atenţia către muşchii pe care îi pui în mişcare.
  • Un trunchi puternic şi o postură corectă. În majoritatea exerciţiilor de Pilates abdomenul este activat, iar postura este esenţială.

Cum poţi să începi să lucrezi acasă

Ca să începi să faci exerciţii Pilates acasă, nu ai nevoie de prea multă recuzita, ci doar de o saltea. Uneori, poţi să foloseşti chiar şi anumite piese din mobilierul de living pentru ajutor la anumite exerciţii. Spre exemplu, din mobilierul de living, un scaun sau chiar canapeaua extensibilă îţi pot servi ca punct de sprijin pentru anumite exerciţii.

Cât timp execuţi exerciţiile la saltea, alege o zonă nu foarte încărcată de mobilierul de living sau dormitor, ca să îţi poţi desfăşura antrenamentul în voie.

Pilates se practică în îmbrăcăminte ce îţi oferă libertate de mişcare, de preferat haine sport şi în tălpile goale sau în şosete subţiri.

Optează pentru clase online de Pilates, antrenamente realizate de profesionişti şi disponibile pe YouTube, aplicaţii dedicate sau cărţi ca să îţi structurezi o rutină de Pilates pentru acasă. Printre cei mai populari instructori de Pilates ce oferă tutoriale pe YouTube se număra Nicole Pearce, Lauren Paige şi Mira Hassan.

Cât timp trebuie să dedici exerciţiilor

O rutină de Pilates bine pusă la punct poate dura 20 de minute, 40 de minute, o oră sau chiar mai mult, în funcţie de timpul şi energia ta. Dacă eşti la început, e o idee bună să începi cu sesiuni de 20-30 de minute, pe care să le faci zi de zi sau de cel puţin 3 ori pe săptămână.

Este de preferat să te concentrezi mai mult pe calitatea exerciţiilor şi pe o postură corectă decât pe durata antrenamentelor, cel puţin la început. În acest fel, vei obţine rezultate mai bune pe termen lung şi îţi va fi mai uşor să integrezi Pilates în rutina ta de mişcare.

Pilates se număra printre cele mai populare tipuri de mişcare la ora actuală. Acesta se poate practica foarte uşor acasă, fără să investeşti sume mari de bani, cu ajutorul unei salteluţe şi al unor piese din mobilierul de living, precum un scaun. De asemenea, nu ai nevoie de echipament special, ci doar de haine confortabile, care să îţi permită să te mişti în voie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`