În România chiriile cresc odată cu majorarea dobânzilor la împrumuturile imobiliare. Potrivit proprietarilor, au rate mai mari de achitat la casele cumpărate pe credit și închiriate.
Se pare că în zona de nord a Capitalei, un apartament de aproximativ 60 mp utili cu o terasă foarte generoasă se închiriază cu 1300 euro, spre deosebire de 2022, când un astfel de apartament exact în aceeași clădire se închiria la 950 euro.
În București, chiriile au crescut în medie cu 6 și până la 10 %, în special în cazul apartamentelor cu trei camere și la garsoniere. De asemenea, mulți proprietari au închiriat locuințe cumpărate pe credit și au mărit tarifele după ce le-au crescut ratele la bancă, din cauza dobânzilor majorate.
„De exemplu, un apartament nou de 2 camere în Pantelimon, care avea o rată de 1600 lei, a ajuns la 2300 lei, creștere de 43%. Însă chiria acelui apartament, de la 400 de euro a ajuns la 450 euro, vedem doar 11 la sută în chirie, nu putem să creștem prețurile chiriilor să acopere și creșterile ratelor pentru că nu ar mai închiria nimeni”, a declarat Luiza Gheorghiu, agent imobiliar, potrivit stirileprotv.ro.
În Constanța, un apartament cu 2 camere se închiria anul trecut în medie cu 300 de euro, însă acum același apartament a ajuns la 370.
Și la Cluj-Napoca s-au înregistrat creșteri mari, o mărire 13,3%, sau Brașov, cu peste 10%.
Cu toate acestea, cea mai mare creștere a chiriilor pentru trei camere s-a înregistrat în Constanța, unde prețul mediu a sărit la 500 de euro pe lună.
Piața chiriilor a fost influențată în unele orașe din țară de programul prin care statul plătește cazarea refugiaților ucraineni. Constanța înregistrează printre cele mai mari creșteri.
„În ceea ce privește chiriile, ne așteptăm la creșteri importante pe acest segment, pentru că proprietarii vor dori să își maximizeze veniturile din proprietățile scoase la închiriere pentru a face față inflației, dar avem și niște modificări fiscale foarte importante, ceea ce face că impozitele obținute din venituri pe chirii să fie mai mari decât până acum, și acest lucru cumva va fi recuperate, de regulă de la consumatorul final, de la chiriaș”, a mai spus Daniel Crainic, agent imobiliar, pentru sursa citată.