Pfizer a livrat cu o treime mai puține vaccinuri anti-COVID către UE decât planul inițial

Pfizer a livrat cu o treime mai puține vaccinuri anti-COVID către UE decât planul inițial
Foto: Hepta - Zuma Press / Md Rafayat Haque Khan

Compania Pfizer a livrat cu o trime mai puține doze de vccin către UE decât cele prevăzute inițial în contract. Prin urmare producătorul american are un decalaj al livrărilor de 10 milioane de vaccinuri COVID-19, pe care trebuia să le livreze în luna decembrie,scrie Reuters.

Situația livrărilor de vaccin anti-COVID-19

UE se confruntă de asemenea cu întârzieri în livrările de vaccinuri COVID-19 dezvoltate de grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca şi compania americană Moderna.

Până la mijlocul săptămânii trecute, Pfizer a livrat către UE un număr de 23 de milioane de doze din vaccinul COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu firma germană BioNTech. Este vorba de un număr cu aproximativ 10 milioane mai mic decât a promis Pfizer că va livra până la mijlocul lunii februarie, a declarat un al doilea oficial european.

Pfizer nu a dorit să comenteze precizând doar că livrările sale se desfăşoară conform unui calendar confidenţial.

Pfizer s-a angajat să livreze 3,5 milioane de doze de vaccin în fiecare săptămână, începând din ianuarie, pentru a ajunge la un total de 21 milioane doze la mijlocul lunii februarie. La mijlocul lunii ianuarie au apărut unele probleme temporare în livrările de vaccinuri Pfizer, care au fost resimţite inclusiv în România, dar oficialii europeni susţin că acestea au fost în mare parte rezolvate luna trecută. Există însă în continuare unele doze care trebuiau livrate în decembrie şi nu au ajuns nici acum, susţin sursele citate de Reuters.

Câte vaccinuri trebuie să sosească în România

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății,Andrei Baciu, a precizat că la nivelul Comisiei Europene continuă negocierile și probabil în viitorul apropiat vor fi semnate două contracte suplimentarecu Novavax și Valneva. De asemenea, a precizat că pentru vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, până la sfârșitul lunii martie rămâne estimarea de 2,5 milioane de doze:

“La nivelul Comisiei Europene continuă negocierile și probabil în viitorul apropiat vor fi semnate două contracte suplimentarecu Novavax și Valneva. Legat de calendarul de livrare, pentru vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, până la sfârșitul lunii martie rămâne estimarea de 2,5 milioane de doze. Până acum au fost livrate 1.308.000 de doze.

Pentru vaccinurile produse de Moderna, săptămâna viitoare vor fi livrate 79.200 de doze, iar pentru luna martie avem două tranșe în care vor sosi 268.800.

Pentru vaccinurile produse de AstraZeneca, poimâine vor sosi 175.200 de doze de vaccin, pe 26 februarie 242.000 de doze. În intervalul 28 februarie – 3 martie 150.000 de doze, 10 martie 56.000 de doze, 17 martie 155.000 de doze, 24 martie 378.000 de doze și 31 martie 414.000 de doze”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`