Petre Tobă a demisionat din funcția de ministru de Interne, după ce DNA a cerut aviz privind începerea urmăririi penale în cazul său: Premierul Dacian Cioloș i-a acceptat demisia
UPDATE 20.00 Premierul Dacian Cioloș a acceptat demisia lui Petre Tobă din funcția de ministru de Interne, potrivit unui comunicat al Guvernului.
”Prim-ministrul Dacian Cioloș a acceptat demisia domnului Petre Tobă din funcția de ministru al Afacerilor Interne. Până luni 5 septembrie, premierul va înainta președintelui Klaus Iohannis propunerea de înlocuire la conducerea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în comunicatul citat.
Petre Tobă şi-a dat demisia din funcţia de ministru de Interne. Asta după ce procurorii l-au acuzat de favorizarea infractorului pentru că a refuzat să declasifice informaţii privind activităţile ilegale a angajaţilor de la DIPI.
În acest context, procurorii au cerut preşedintelui Iohannis să aprobe urmărirea penală a ministrului de interne, informează B1 TV.
"Am decis să-mi prezint demisia primului ministru pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne într-un scandal public în prag de alegeri. Resping cu tărie acuzaţiile aduse şi sunt la dispoziţia organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situaţii. Menţionez că toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentării cauzei, inclusiv la cele clasificate secret de stat", a precizat Tobă.
Potrivit procurorilor DNA, Petre Tobă este acuzat că a refuzat, discreționar, declasificarea unor documente ce ar demonstra faptele de abuz în serviciu și deturnare de fonduri de care sunt suspectaţi mai mulţi angajaţi ai DIPI.
”Petre Tobă, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative”, se arată într-un comunicat al DNA.
Astfel, Tobă i-ar fi ajutat pe cei 24 de şefi, foşti şefi şi angajaţi ai DIPI să ascundă deturnarea fondurilor instituţiei.
Fonduri despre care procurorii spun că au fost folosite pentru a cumpăra lucruri inutile în activitatea serviciului: cărţi de joc, arcuri sau jocuri de darts. Achiziţii inedite reprezintă şi căsuțele de păpuși cu tobogan, mingile de volei sau cuptorul electric fără de care cei de la DIPI par să nu fi putut să îşi îndeplinească misiunile secrete. În listă se mai regăsesc stilouri de mii de lei dar şi cărţi în ediţii de lux.
Şase șefi şi 18 angajați ai Departamentului de Informații și Protecție Internă sunt urmăriţi penal pentru deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals. Prejudiciul adus de aceştia bugetului DIPI se ridică la 300.000 de lei.