Fostul premier Petre Roman s-a declarat indignat de faptul că anunțul public al trimiterii în judecată al Dosarului Revoluției a fost făcut de procurorul general, Augustin Lazăr. Totul în condițiile în care procurorul general al României a recunoscut că a facut parte din Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, comisie care a refuzat eliberarea condiționată a disidentului politic Iulius Filip.
”În memoria camarazilor mei vreau să îmi exprim indignarea pentru faptul că prezentarea publică a acestui dosar a făcut-o Augustin Lazăr, adică un om care a servit cele mai negre ținte ale regimului ceaușit”, a declarat Petre Roman, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Talk B1”.
”În legătură cu dosarul pot să spun cu convingere că el se bazează pe un volum uriaș de date și informații, ceea ce arată atât munca lor, cât și faptul că dosarul cuprinde elemente foarte solide. În legătură cu trimiterea în judecată a lui Ion Iliescu, am o îndoială legată de un raționament logic elementar și anume, în momentul în care s-a declanșat diversiunea teroristă, adică în seara lui 20 decembrie, Ion Iliescu era deja singului factor politic de putere, era președintele CFSN, care nu s-a întrunit prima dată decât pe 27 decembrie, când acțiunile diversioniste au încetat. Cu atât mai mult, mi-e greu să înțeleg implicarea lui Gelu Voican Voiculescu.
Însă, e o chestiune de fond, pe aceea o înțeleg și o susțin. Toți cei care se consideră victime sau sunt rudele victimelor, cei peste 800 de morți și mii de răniți au dreptul absolut să li se lumineze cazul acesta pe care ei l-au trăit în condiții atât de tragice. (…) Această chestiune ține de democrație, de statul de drept, e obligatorie. Ce va recunoaște justiția în final este altceva. Am trăit însă, în mod evident, în acele zile o diversiune militară, teroristă care a provocat haos, panică, cred că scopul ăsta a fost”, a mai spus Petre Roman.
Întrebat de ce au trebuit 30 de ani ca dosarul să ajungă să fie trimis în judecată, Petre Roman a răspuns: ”Cât ne-a trebuit și tot a fost în mare măsură inutil ca să avem cunoștință, în realitate de arhivele Securității. E clar că am avut de-a face, în toți acești ani, cu anumite complicități politice. Eu îmi aduc aminte foarte bine momentul octomebrie 1990, când am cerut, ca prim-ministru, ca întregul conținut al Arhivelor Securității să fie preluat de Parlament. Acelea au fost, în toți acești ani, unelte de șantaj. Asta e tema, complicități politice. Asta este evident și asta am trăit atâția ani”.
După30 de ani, Dosarul Revoluției a fost trimis în judecată. Victimele evenimentelor sângeroase din decembrie 1989 ar putea afla în sfârșit răspunsurile pe care le așteaptă de atât timp. Procurorul general al României, Augustin Lazar, a anunțat, luni ca a fost finalizat dosarul şi că va fi trimis în judecată Instanței Supreme. Printre cei care vor fi judecați este sși primul președinte de după caderea comunismului în România, Ion Iliescu.
Amintim faptul că în urmă cu câteva zile procurorul general al României a fost protagonistul unui scandal fără precedent. Lazăr a fost acuzat că a respins cererea de eliberare condiționată a unui deținut politic, în timp ce era procuror la Alba.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.