Petre Roman despre hrănirea minerilor din Valea Jiului în 1990 de către Guvern: „Ne-am asumat acest gest umanitar elementar. Ce să faci cu 8-9 mii de mineri nemâncați, obosiți?”

Publicat: 13 09. 2017, 16:35
Foto: Ziua de Constanta

Petre Roman, fostul premier al României între 1990 – 1991, a declarat, în contextul declasificării unui document care atestă că statul român a recompensat minerii veniți la București în iunie 1990, că era „un gest umanitar”. Tupeul maxim se regăsește și în declarațiile ulterioare ale fostului premier: „Ce să faci cu 8-9 mii de mineri nemâncați și obosiți?”. Citește aici despre un document declasificat după 27 de ani: Minerii, recompensați de MApN cu conserve, șosete și chiloți pentru că au ”restabilit ordinea” în Capitală

După sosirea minerilor în București, în iunie 1990, a început măcelul. Minerii, chemați să combată manifestările fasciste ale tinerilor „golani” care nu voiau să accepte venirea la putere a unor „neocomuniști”, după obținerea cu multe sacrificii a libertății și căderea comunismului, au manifestat acte de o violență de nedescris. Tinerii și nu numai, fete și băieți, în trecere sau implicați în protest erau agresați, bătuți, violați și supuși la chinuri. În dosarul Mineriadei, cum a fost numită mișcarea sunt, în prezent, cercetați fostul președinte al României, Ion Iliescu, fostul premier, Petre Roman și fostul șef SRI, Virgil Măgureanu.

”Eu când am văzut care este situația, erau aici, din păcate au ajuns în Piața Universității și nu aveau ce căuta acolo. Înțelegerea a fost cu totul alta. Dar, era o problema absolut elementară,pur și simplu de ordin umanitar.Trebuiau hrăniți, pentru că erau veniți în condițiile impropii în care au venit, în noapte”, a spus Petre Roman în cadrul unui interviu audio acordat pentru Europa Fm.

Întrebat dacă minerii au fost hrăniți, încălțați, îmbrăcați și îngrijiți înainte sau după evenimentele groaznice din Piața Universității, Petre Roman a avut o reacție ironică: „Nu, dragă. Sigur că după. Cum înainte? După ce Iliescu le-a spus să meargă în Piața Universității să planteze flori, ceea ce sigur că a fost o exprimare cu totul nefericită. Și abia după aceea, ce să faci cu vreo 8-9 mii de mineri nemâncați, obosiți? Rămân la părerea că minerii de la sine, cât erau ei de oameni cruzi, nu puteau să săvârșească acele bestialități. Au fost instigați”.

Petre Roman a fost categoric în ceea ce privește anchetarea sa în dosarul Mineriadei. „Este o acuzație fabricată pentru că este totalmente un abuz împotriva justiției, categoric”.Datele oficiale arată că șapte persoane și-au pierdut viața în timpul mineriadei, dar potrivit Asociaţiei Victimelor Mineriadelor numărul morţilor ar fi de 188. Mineriada este consemnat drept unul dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria recentă a României.