HALUCINANT! Petre Daea a găsit soluţia împotriva pestei porcine: Pentru a apăra ţara aceasta, am introdus şi această stimulare a găsirii unor CADAVRE de PORCI!

Publicat: 16 10. 2018, 23:51
Foto: Inquam Photos / George Călin

În lupta cu pesta porcină africană, autorităţile române par dispuse să apeleze şi la măsuri cel puţin bizare.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, luni seară, că s-a apelat inclusiv la stimularea găsirii de cadavre de porci, statul oferind peste 100 de lei celor care anunţă instituţiile de resort.

„Este vorba de un nou focar (în judeţul Teleorman – n.r.), într-o pădure s-au găsit resturi de porci. Întrebarea care se pune este cine le-a dus acolo, într-o pădure, că l-am întrebat pe preşedintele ANSVSA. În gospodărie nu. Cum au ajuns porcii ăia acolo? Erau putreziţi. Au dus doi purcei, cadavre de purcei. Unul dintre cadavre a fost depistat pozitiv, celălalt nu. Întrebarea este cine le-a dus (în pădure – n. r.) şi se fac anchete. Au fost descoperite, pentru că noi am introdus următorul lucru: pentru a apăra ţara aceasta, am introdus şi această stimulare a găsirii unor cadavre (de porci – n. r.). În condiţiile în care găseşti un cadavru şi îl anunţi, pentru fiecare cadavru primeşti banii aceştia. Pentru că găseşti în pădure un mistreţ. Pe cine interesează? Spune, stai domnule, uite ce spun ăştia dacă-l anunţ”, a declarat, la postul public de televiziune, Petre Daea, conform Agerpres.

Întrebat cât primeşte cineva care anunţă că a găsit resturi de porci aruncate, ministrul a răspuns: „Primeşti un milion şi ceva” (100 şi ceva de lei – n.r.).

„Îl întreb pe preşedinte (preşedintele ANSVSA – n. r.): Ce s-a întâmplat acolo? Pentru că aici se comunică rapid, că în momentul în care ai găsit o anumită suspiciune imediat sistemul intră în alertă. A luat animalele respective, a luat probele respective, a văzut că este o asemenea situaţie. Începe ancheta epidemiologică, iar preşedintele ANSVSA a dispus medicului de acolo: ‘Te rog să faci ce spune legea, să sesizezi acest lucru organelor de anchetă pentru a vedea cum au ajuns animalele respective acolo’. Păi aşa putem distruge toată ţara, dacă un netrebnic ia în spate un animal bolnav. Deci, în gospodărie nu, la mistreţ nu, doi porci domestici bolnavi, la care au fost aduse cadavrele respective în pădure. Unde? Când poate mistreţul să vină şi să contamineze zona şi să împrăştie boala în zona respectivă…”, a adăugat ministrul.

Petre Daea a atras atenţia că pentru un astfel de caz se poate face şi puşcărie.
„Zădărnicirea combaterii bolilor este infracţiune şi se poate face puşcărie. Lucrurile acestea trebuie să fie înţelese de sus până jos. Acest focar nu este în proximitatea unor localităţi, dar nu ştii ce s-a întâmplat”, a mai spus ministrul

În ceea ce priveşte evoluţia pestei porcine africane în România, Daea a afimat că este un fenomen în descreştere, în prezent mai fiind suspiciuni doar în două judeţe, unul fiind Călăraşi.