Petre Daea: „Dacă azi pierzi ceva cu gândul că-l câștigi mâine, e imposibil în agricultură, iar în cercetare e mai abitir” (VIDEO)

Petre Daea: „Dacă azi pierzi ceva cu gândul că-l câștigi mâine, e imposibil în agricultură, iar în cercetare e mai abitir” (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Petre Daea (PSD) a declarat luni, pentru B1 TV, că, în România, cercetarea în agricultură are nevoie de mai mulți bani, dar nu stăm chiar groaznic. Potrivit ministrului Agriculturii, avem zeci de stațiuni de cercetare, iar „anul trecut s-au introdus în catalogul oficial peste 93 de soiuri de la diferite specii în România”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, moderată de Robert Turcescu pe B1 TV.

Petre Daea, despre stațiunile de cercetare

„Și eu, și alții regretăm că din 2009, prin Ordonanța 45, cercetarea în România ca obligativitate… Guvernele care au fost din 2009 până în 2017 trebuiau, prin literași vocația legii, să transforme stațiunile de cercetare și să elaboreze în acest sens actele normative pentru a le pune într-un confort financiar. Regret că n-am reușit în 4 ani să elaborăm decât 3 hotărâri de guvern. 4 guverne în opt ani au avut acest succes formidabil în acest act de administrare a țării.

De aici am pierdut cadența cu cercetare și cu lumea, că dacă azi pierzi ceva cu gândul că-l câștigi mâine, e imposibil în agricultură, iar în cercetare e mai abitir.

În 2017, primul obiectiv al meu ca ministu a fost să intrăm în pasul normal al legii și să facem ce ne dictează legea și am reușit să punem în stare de funcționare cele 52 de stațiuni de cercetare care au început să respire din punct de vedere economic și al cercetării”, a declarat Petre Daea.

La remarca moderatorului că aceste stațiuni sunt, de fapt, vai de ele, că nu primesc bani, ministrul a răspuns: „Eu nu vreau să avem o abordare atât de nihilistă”.

Daea: Anul trecut s-au introdus în catalogul oficial peste 93 de soiuri de la diferite specii

„Sigur că nu există bani (pentru cercetare), dar poate exista o preocupare la nivelul banilor pe care-i avem. Știu că există această preocupare. (…) Că nu facem suficient e cu totul altceva.

Anul trecut s-au introdus în catalogul oficial peste 93 de soiuri de la diferite specii în România. E un rod al cercetării. O parte se află în cercetarea privată. Sunt oameni care lucrează acum despărțindu-se de nucleele acestea de cercetare, dar s-au organizat în loturi, acțiuni private și scot o serie întreagă de soiuri.

Sunt realizări pe care trebuie să le spunem și să ne bucurăm că avem acest eșantion al cercetării românești, cu efective valoroase în țară precum stațiuni formidabile. La Fundulea am fost primul producător de floarea-soarelui în lume.

Sigur că acum cercetarea are nevoie de mai muți bani și, evident, de o altă abordare în condițiile schimbărilor climatice”, a mai declarat Petre Daea, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`