Peste 43.000 de oameni au semnat o petiție prin care cer ONU să condamne violențele din Piața Victoriei

Peste 43.000 de oameni au semnat o petiție prin care cer ONU să condamne violențele din Piața Victoriei
Foto: Comunitatea Declic

Peste 43.000 de persoane au semnat o petiție prin care solicită Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului să condamne oficial violențele forțelor de ordinela protestul de vineri, din Piața Victoriei.

Prin petiția ”Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU”, comunitatea Declic solicită ajutorul Înalt Comisarului pentru Drepturile Omului pentru investigarea şi sancţionarea abuzurilor Jandarmeriei Române.

Cine dorește să semneze petiția o poate face AICI.

”Pe parcursul zilei de 10 august, Jandarmeria Română a intervenit asupra manifestanţilor disproporţionat, în repetate rânduri. Au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu şrapnel şi tunuri cu apă. Au fost expuşi intervenţiei Jandarmeriei mii de oameni de toate vârstele, inclusiv bătrâni, copii şi femei însărcinate care îşi exercitau dreptul democratic de a protesta. Fotografiile şi video-urile din acea zi arată că jandarmii au utilizat excesiv forţa, că au eliberat gaz iritant la intervale de 15 minute, că au lovit oameni la întâmplare, inclusiv pe cei cu mâinile ridicate într-un gest lipsit de agresivitate. Furiei jandarmilor au căzut pradă şi patru turişti israelieni şi peste opt jurnalişti, inclusiv de la televiziunea publică austriacă şi de la cotidianul german Deutsche Welle”, se arată în petiţie.

Comunitatea mai atrage atenția că înșiși liderii Jandarmeriei au instigat la violență prin propagarea unor informații care s-au dovedit a fi false: ”S-a creat o întreagă legendă cum că o femeie jandarm ar fi fost rănită şi e „suspectă de fractură de coloană” în urma unei declaraţii oficiale a purtătorului de cuvânt. Femeia respectivă a fost filmată alergând la ieşirea din spital, la scurt timp după”.

”În consecinţă, cerem ONU să demareze o analiză proprie a dovezilor şi să evalueze acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului. Nu în ultimul rând, vă solicităm să reconsideraţi oportunitatea prezenţei jandarmilor români în programele internaţionale de menţinere a păcii”, susțin iniţiatorii petiţiei.

Declic mai amintește că nu este prima dată când Jandarmeria ajunge să fie implicată într-un scandal din cauza servilismului pe care îl manifestă față de puterea politică: ”Este al treilea caz petrecut în două guvernări diferite, în care Jandarmeria este acuzată că a provocat protestatarii, că şi-a depăşit atribuţiile, că nu a reuşit să descurajeze accesele de furie violentă ale angajaţilor săi. Toate aceste acuzaţii trebuie să ajungă la urechile reprezentanţilor Naţiunilor Unite, imparţiali şi imuni la presiunile politicienilor români. Politicieni ce dau dovadă tot mai evidentă de tendinţe dictatoriale şi de o atitudine represivă faţă de opozanţii civici. De aceea, facem apel la recent numitul Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, doamna Michelle Bachelet, de a lua o poziţie oficială din partea ONU de condamnare a violenţelor forţelor de ordine din 10 august”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`