Peste jumătate dintre cadrele didactice din România nu sunt de acord să se vaccineze anti-COVID-19. Lider de sindicat: Profesorii nu sunt niște retrograzi (VIDEO)

Publicat: 22 12. 2020, 10:55
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mai bine de jumătate dintre profesorii români nu sunt de acord să se vaccineze împotriva COVID-19, arată un sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, în perioada 16 – 21 decembrie, informează B1 TV. Concluzile sondajului vin în contextul în care oficialii guvernamentali au anunţat că şcolile s-ar putea redeschide la finele lunii martie sau începutul lui aprilie, după ce profesorii și persoanele vulnerabile se imunizează. Pe de altă parte, reprezentanţii din învăţământ spun că, în realitate, profesorii nu se opun vaccinării.

Sondaj: Mai bine de jumătate dintre profesorii români nu vor să se vaccineze anti-COVID-19

Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” a transmis că 13.356 de angajaţi din învăţământ, majoritatea (92,6%) cadre didactice, au răspuns unui sondaj efectuat în perioada 16 – 21 decembrie. Dintre aceștia, 56,3% au spus că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva coronavirusului.

„43,2% doresc să revină în şcoli cât mai curând posibil, în timp ce 41,4% consideră că reluarea cursurilor ar trebui să aibă loc după finalizarea campaniei de vaccinare la nivel naţional”, a transmis Federația, într-un comunicat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Reprezentanţii din învăţământ spun că, de fapt, cadrele didactice nu se opun vaccinării anticoronavirus.

„Unda aceasta de îndoială, fără să facem o analiză statistică, este în rândul oricărei pături sociale, în rândul oricărei categorii socioprofesionale. Nu cred că trebuie să aruncăm o anatemă asupra celor care au îndrăznit să-și exprime un punct de vedere despre acest subiect și în niciun caz să nu îi condamnăm pe profesori, iar discuția în urma acestui sondaj să meargă în acea temă că profesorii nu ar fi de acord cu vaccinarea, pentru că se opun reluări procesului școlar educativ în școli față în față.

Sunt societăți care iau mai greu startul când apare ceva nou, dar nu aș vrea, în numele tuturor colegilor, ca discuția în urma acestui sondaj să se ducă în zona că profesorii sunt retrograzi și se opun vaccinarii. Nu, nu cred că există nici 2% dintre profesori care sa considere că învățământul online e mai bun”, a insistat Sorin Dragnea, lider FSLI, pentru B1 TV.

Școlile ar urma să se redeschidă doar după ce profesorii sunt vaccinați anti-COVID-19

Duminică, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că școlile s-ar putea redeschide la sfârșitul lunii martie – început de aprilie, după ce se vor vaccina cadrele didactice și persoanele considerate vulnerabile.

„În faza a doua intră profesorii și populația în vârstă. Asta înseamnă că am putea redeschide școala în siguranță la sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie când începem etapa a treia de vaccinare. Atunci am fi terminat etapa a doua pentru categoriile vulnerabile”, a declarat medicul.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 urmează să înceapă pe 27 decembrie. Într-o primă tranșă simbolică, România va primi 10.000 de doze care vor ajunge la cadrele medicale din 10 spitale.

„Folosesc acest prilej pentru a-i îndemna pe toți cetățenii să aibă încredere în această campanie, în instituțiile statului și în demersurile care au fost întreprinse pentru a avea o campanie coerentă și eficientă”, a transmis, luni, premierul interimar Nicolae Ciucă.