Procesul de recoltare al trufelor va începe de luna aceasta, cantitatea estimată în fiecare an fiind de peste 2 tone. Conform Direcției Silvice Gorj, recoltarea va începe după semnarea contractului de cesionare a dreptului de recoltare.
Trufele fac parte din categoria alimentelor de lux, fiind supranumite „diamantele pământului”. Aceste sunt depistate doar cu ajutorul unor câini speciali dresați, potrivit Gazeta de sud.
În România au fost identificate zece soiuri de trufe, care pot fi recoltate de pe diferite specii de arbori la 30, 40 şi chiar 50 de centimetri adâncime. Pe zi se pot recolta de la câteva grame, la câteva zeci de kilograme pe zi, în funcţie de zona de căutare, de calităţile câinilor şi ale căutătorilor.
În funcție de calitatea și mărimea trufelor, un kilogram poate ajunge la câteva sute de mii de euro. România se află pe lista țărilor cu cele mai multe trufe, deoarece deține un domeniu silvic vast.
Trufele recoltate în acest sezon din pădurile Gorjului vor ajunge în farfuriile din marile restaurante din Europa de Vest.
Aceste alimente de lux pot fi folosite în diverse combinații cu alte produse sau alimente, precum pastă din trufe, ulei cu trufe, pateu cu trufe, miere cu trufe, votcă din trufe și unt sau sare cu aromă de trufe.