Peste 80% dintre hotelurile din Sighişoara, închise pe fondul facturilor uriaşe la energie

Peste 80% dintre hotelurile din Sighişoara, închise pe fondul facturilor uriaşe la energie
Sursa: Pixabay

Criza prețurilor la energie a lovit din plin turismul din România. Prețurile mari la gaze și energia electrică au triplat facturile hotelierilor, care au trimis în șomaj tehnic angajații.

Criza energiei lovește în turismul românesc

Așa s-a întâmplat în Sighișoara, unde peste 80% din capacităţile mari de cazare au fost închise din cauza preţurilor foarte mari la energie.

Unul dintre marii hotelieri a precizat pentru Agerpres că ultima facturăeste de 41.000 lei, în contextul în care nu a folosit nici măcar 50% din capacitatea de cazare.

“Am făcut o cerere de compensare, s-a ajuns la 27.000 lei. Faceţi un calcul şi vedeţi ce creştere uriaşă este: cea mai scumpă factură la gaz din istoria Hotelului Sighişoara a fost de 12.000 lei, iar atunci a fost 100% ocupat  Am închis hotelul pentru economia de energie şi cam toţi colegii de breaslă au închis, cam 80%. Noi, consumatorii mari, am închis, 80% din hotelurile mari din Sighişoara sunt închise, dar cei care au rămas deschişi sunt pe pierderi serioase”, a declarat, Ioan Lază.

El a adăugat că nu şi-a trimis angajaţii în şomaj tehnic pentru că a profitat de situaţia de pauză turistică şi a trecut la renovarea capacităţilor de cazare şi la curăţenia generală.

Cîțu nu susține reglementarea pieței de energie

Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat că plafonarea prețurilor la energie și reglementarea pieței nu vor rezolva problema facturilor. Soluția, a precizat lideralul, este ca piața să fie extinsă, să includă mai multe oferte, și să se facă investiții.

„Reglementare, plafonare, aceste intervenţii nu rezolvă problema preţurilor, nu rezolvă nimic. Îţi bagi gunoiul sub preş, asta faci, dar asta nu înseamnă că gunoiul a dispărut, îţi apare în altă parte.

Singura soluţie pe termen lung o reprezintă investiţiile, extinderea pieţei și o ofertă mai mare”, a explicat Florin Cîţu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`