Peste 5,9 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 în toată lumea. Tot ce trebuie să știi despre evoluția pandemiei de coronavirus și ultimele măsuri. LIVE UPDATE

Peste 5,9 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 în toată lumea. Tot ce trebuie să știi despre evoluția pandemiei de coronavirus și ultimele măsuri. LIVE UPDATE
Foto: Pixabay

Peste 5,9 milioane de persoane din toată lumea au fost diagnosticate cu COVID-19, boala infecțioasă provocată de SARS-CoV-2, ce era remarcată în premieră, la Wuhan, China, în decembrie 2019. Astfel, la nivel global, au fost înregistrate circa 362.000 de decese în rândul pacienților infectați cu coronavirus, în timp ce mai bine de 2,5 milioane de persoane s-au vindecat după îmbolnăvire, potrivit datelor centralizate vineri dimineață de Worldometer.

Cu peste 16 milioane de teste, autoritățile din SUA au confirmat deja 1,7 milioane de cazuri de COVID-19, transformând America în națiunea cu cel mai mare număr de îmbolnăviri depistate din lume. Tot acolo au fost declarate deja 103.000 de decese pe fondul pandemiei.

Statele Unite sunt urmate în acest top de Brazila, care are aproape 439.000 de cazuri confirmate de COVID-19, la nici măcar 900.000 de teste. Rusia a depistat și ea circa 380.000 de pacienți cu infecție cu coronavirus, dar ritmul său de testare este incomparabil cu cel înregistrat în statul latinoamerican, dar ceva mai mic decât în SUA, 9,7 milioane de teste.

Europa are aproape 2 milioane de cazuri confirmate de COVID-19, dar în această statistică este cuprinsă și Rusia. Cât despre partea occidentală a „bătrânului continent”, Spania (285.000 de îmbolnăviri cu 27.000 de decese), Marea Britanie (269.000 cu 38.000) și Italia (232.000 cu 33.000) ies în evidență drept cele mai afectate națiuni pe fondul pandemiei de coronavirus.

Pandemia de coronavirus la nivel global

UPDATE, 29 mai, ora 17.15:Greciaa decis ca din 15 iunie să își redeschidă granițele pentru turiștii din 29 de țări, printre care și România, a anunțat, vineri, Ministerul elen al Turismului, citat deReuters. În cazul turiștilor străini nu vor fi luate măsuri de carantinare, însă aceștia vor fi testați în mod aleatoriu pentru infecția cu noulcoronavirus. Astfel,Grecia, una din țările care au reușit să țină sub control epidemia decoronavirus, încearcă să reia treptat activitățile turistice, în condițiile în care turismul este un sector esențial pentru economia elenă.

UPDATE, 29 mai, ora 15:Conform unui nou studiu publicat în British Medical Journal, purtarea măștilor sanitare în această perioadă poate preveni transmiterea pre-simptomatică a noului coronavirus în gospodării.

UPDATE, 29 mai, ora 15:Zeci de oameni de știință au publicat o scrisoare deschisă în care își exprimă „îngrijorarea” cu privire la metodele amplului studiu publicat în Lancet, care a dus la suspendarea studiilor clinice ale hidroxiclorochinei.

UPDATE, 29 mai, ora 13:Ministrul italian al afacerilor regionale, Francesco Boccia, a respins, joi, idea de a institui “pașapoarte de sănătate” pentru turiștii care vor să-și petreacă vacanța în peninsulă. Ideea a venit de la unele dintre regiunile italiene pentru a se puteacălătoriipe timpul acestei veri, în contextul pandemiei. Ministrul a respins însă această propunere deoarece consideră măsuraneconstituțională.

UPDATE, 29 mai, ora 13:Noi detalii despre deschiderea turismului înSpaniaau fost oferite vineri de către ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Arancha Gonzalez Laya. Aceasta a precizat căSpaniava deschide gradual turismul în această vară, primii vizitatori care vor putea călători pe teritoriul său fiind cetățenii UE.

UPDATE, 29 mai, ora 9:Premierul Marii Britanii,Boris Johnson, a anunţat joi că restricţiile impuse pentru stoparea răspândiriiCOVID-19vor fi relaxate începând din 1 iunie, în contextul scandalului politic legat de încălcarea regulilor de către cel mai apropiat consilier al său,Dominic Cummings

UPDATE, 29 mai, ora 9:Producătorul francez de automobileRenaulteste pregătit să anunțe vineri 15.000 de disponibilizări în întreaga lume, în cadrul unui plan pentru a-și spori profitabilitatea și a face față vânzărilor falente, a declarat un reprezentant al sindicatului CFDT după întâlnirea cu compania.

UPDATE, 29 mai, ora 9:Teama deCOVID-19persistă puternicînCoreea de Sud. Școlile au fost închise, la scurt timp după ce au fost redeschise.

Efectele crizei COVID-19 în România și ultimele măsuri

UPDATE, 29 mai, ora 15:EXCLUSIV //Ministerul Educației a confrmat pentru B1.RO că elevii care nu vor putea susține pe 15 iunie Evaluarea Națională pentru că au febră sau alte simptome specifice COVID-19 nu vor da în această zi examenul, ci vor participa la o altă sesiune specială ce va fi organizată pe data de 29 iunie, așa cum a afirmat joi președintele Klaus Iohannis.

UPDATE, 29 mai, ora 15:În acest an data de 1 iunie nu va mai fi numai ziua copiilor, ci și ziua părinților care așteaptă cu nerăbdare redeschiderea teraselor, dar vor fi câteva reguli pe care va trebui să le respectăm cu trictețe dacă vrem să luăm masa în oraș sau să ieșit la terasă. Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit câteva detalii din “culisele vieții” începând cu data de 1 iunie 2020.

UPDATE, 29 mai, ora 15:EXCLUSIV // Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că suspendă folosirea hidroxiclorochinei în studiile globale cu privire la tratamentele împotriva noului coronavirus, după ce unele studii au indicat că administrarea medicamentului poate da reacții adverse pentru unii pacienți infectați cuCOVID-19. Cu toate acestea, hidroxiclorochina apare în schema de tratament folosită în România și este folosită în continuare pentru tratarea pacienților de noul coronavirus.

UPDATE, 29 mai, ora 15:Doar un weekend mai desparte România de o nouă etapă de relaxare a restricțiilor, care presupune, printre altele, șiredeschiderea teraselor. Astfel, nu numai clienții numără cu nerăbdare clipele rămase până luni, 1 iunie, ci și patronii sau angajații, care trebuie să aducă localurile la standardele impuse de autorități pentru a limita răspândirea COVID-19, în baza cărora le este permis să își reia activitatea. Acestea fiind spuse, pregătirile sunt în toi, după cum se poate observa și îngaleria foto.

UPDATE, 29 mai, ora 15:Grupul de Comunicare Strategică anunță, vineri, alte 191 de noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Astfel, bilanțul total al românilor depistați pozitiv cu Covid-19 ajunge la 18.982. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.829 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1240 persoane diagnosticate cu infecție cu Covid-19 au murit. În secțiile de terapie intensivă mai sunt internați 182 de pacienți diagnosticați cu SARS-CoV-2.

UPDATE, 29 mai, ora 13:Plajele din România se redeschid, începând cu 1 iunie, dar relaxarea restricțiilor anunțată de președintele Klaus Iohannis va aduce o serie de reguli noi menite să limiteze răspândirea COVID-19 pentru românii care vor să meargă la malul Mării Negre în această vară. Una dintre ele prevede că, pe litoralul românesc, turiștii vor putea sta doar pe șezlonguri, iar cearceafurile nu mai sunt permise.

UPDATE, 29 mai, ora 13:VicepremierulRaluca Turcana prezentat, vineri, programul „Innotech Student”, un proiect de 150 de milioane de euroîn baza căruia Guvernul Orban estimează că vor fi create peste 900 de afaceri și aproximativ 5.000 de locuri de muncă. Anunțul său vine la o zi distanță de momentul în care președintele Klaus Iohannis prezentao nouă etapă de relaxare a restricțiilordin România, iar Guvernul Orban nuanța poziția puterii executive, enumerândlista de măsurice vor intra în vigoare din 1 iunie.

UPDATE, 29 mai, ora 13:Doar un weekend mai desparte România de o nouă etapă de relaxare a restricțiilor, care presupune, printre altele, șiredeschiderea teraselor. Astfel, nu numai clienții numără cu nerăbdare clipele rămase până luni, 1 iunie, ci și patronii sau angajații, care trebuie să aducă localurile la standardele impuse de autorități pentru a limita răspândirea COVID-19, în baza cărora le este permis să își reia activitatea. Acestea fiind spuse, pregătirile sunt în toi, după cum se poate observa și îngaleria foto.

UPDATE, 29 mai, ora 13:De la 1 iunie, urmează o nouă etapă de relaxare, în contextul pandemiei de coronavirus.Mediul de afaceriîși va reveni etapizat, iar unul dintre cele mai afectate sectoare este zona de entertainment, care ar putea rămâne restricționată până în toamnă.

UPDATE, 29 mai, ora 9:PremierulLudovic Orbana vorbit, joi, despre situația de laRomarm, unde producția de măști ar fi oprită. Liniile de producție achiziționate cu un milion de dolari din China nu ar funcționa, motiv pentru care statul încă nu ar fi reușit să vândă nicio piesă de acest gen din stocurile proprii. Primul-ministru spune că i-a cerut lui Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, să demareze o anchetă care sunt cauzele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`