Peste 420.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ștefan
Astăzi este sărbatoarea Sfântului Ştefan. Peste 420.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Tradiţia spune că, în această zi, oamenii trebuie să aducă în case icoana acestui Sfânt, despre care se spune că-i ajută pe cei cu probleme de sănătate.
Sfântul Ştefan, primul diacon şi martir al Bisericii, este serbat în a treia zi de Crăciun.
În această zi, în biserici, se pomenesc creștinii care au murit în împrejurări dramatice și se împart pachete cu alimente celor care poartă numele de Ștefan.
În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ștefan, care au formă rotundă şi sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Unse cu miere, aceste pâinici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan.
O veche tradiție spune că, de ziua Sfântului Ștefan, este bine ca oamenii să aducă în case icoana care-l înfățișează pe acest Sfânt.
De asemenea, legenda spune că, pentru sporul casei și sănătatea rudelor bolnave sau păgubite, este bine ca astăzi să dăruim icoana Sfântului Ștefan şi o candelă nouă, aprinsă. Totodată, este bine să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certați.
Numele este de origine grecească, Stephanos, și înseamnă „coroană” sau „cunună”.
Sfântul Ștefan ar fi fost ucis cu pietre. Având în vedere că în vremea aceea cei care erau uciși cu pietre nu puteau fi înmormântați în cavoul familiei, se presupune că trupul Sfântului Ștefan a fost pus în mormântul unui creștin. Moaștele sale au fost descoperite în anul 415.