Peste 40 de amânări în 5 ani în dosarul lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, cu Loteria Română. Cine e judecătorul Cătălin Oprea, căruia i-a fost repartizat dosarul

Peste 40 de amânări în 5 ani în dosarul lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, cu Loteria Română. Cine e judecătorul Cătălin Oprea, căruia i-a fost repartizat dosarul
Foto: romaniatv.net

Patronul Realitatea PLUS, Maricel Păcuraru, e acuzat de DNA de spălare de bani, complicitate la spălare de bani şi participaţie improprie la abuz în serviciu în dosarul în care Loteria Română ar fi fost păgubită cu 5 milioane de euro. Păcuraru a fost trimis în judecată încă din decembrie 2015, dar nici acum nu a fost pronunțat verdictul. Mai mult, dosarul e încă în camera preliminară. Judecătorul Cătălin Oprea este cel care face parte din Secţia I Penală a Tribunalului Bucureşti, unde a fost repartizat dosarul lui Păcuraru, notează romaniatv.net, care citează mai multe surse sub protecţia anonimatului. Iar Oprea, până acum, a dat nu mai puțin de 42 de amânări.

Cum s-a ajuns la peste 40 de amânări în dosarul care îl vizează pe Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS

Ședința de judecată din 25 ianuarie, de exemplu, a fost încheiată pentru a fi analizate probele, dar judecătorul Oprea luase fix aceeași hotărâre și la termenul precedent, cel din 14 decembrie 2020.  La termenul anterior, din 2 noiembrie, Maricel Păcuraru a obținut o amânare, motivul invocat fiind administrarea de noi probe la dosar. La termenul din 6 aprilie, în schimb, motivul invocat pentru amânare a fost cel al lipsei apărării, notează româniatv.net.

Foto: romaniatv.net

În martie 2017, patronul Realitatea PLUS a insistat în fața instanței că este „total nevinovat”. „Aștept ca Parchetul să îmi demonstreze vinovăția. Nu vreau să dau declarații în cauză”, a mai precizat el atunci, potrivit vocea.biz.

Dosarul care îl vizează pe Maricel Păcuraru e în camera preliminară, deși a fost trimis instanței încă din 2015

Dosarul privind prejudicierea Loteriei Române a fost trimis instanței în decembrie 2015. Nu doar că nu s-a pronunțat niciun verdict până acum, dar dosarul încă se află cameră preliminară.

Aici trebuie verificată legalitatea sesizării instanței și legalitatea administrării probelor, iar procedura ar trebui să dureze cel mult 30 de zile de la data înregistrării cauzei la instanță.

Potrivit Codului de Procedură penală, judecătorul de cameră preliminară stabilește „în funcție de complexitatea cauzei, data la care va soluționa cauza”.

Cine este Cătălin Oprea, judecătorul la care a fost repartizat dosarul lui Maricel Păcuraru

România TV notează că judecătorul Cătălin Oprea lucrează în magistratură de 12 ani, iar din 2004 se află la Tribunalul București.

Foto: romaniatv.net

Potrivit declarației de avere, câştigă 137.460 de lei anual și beneficiază şi de aproape 31.000 de lei pentru decontarea chiriei.

Foto: romaniatv.net

Oprea a mai lucrat la Tribunalul Galaţi, la Judecătoria Braşov și la Judecătoria Bistriţa.

La Judecătoria Bistriţa, el a fost purtător de cuvânt al instanţei şi a soluţionat mai multe dosare controversate, mai precizează România TV. De exemplu, în septembrie 2012, Cătălin Oprea a hotărât ca o fostă clădire din Bistriţa, care a aparţinut Băncii Naţionale a României, să intre în proprietatea Consiliului Judeţean Bistriţa care apoi a transformat-o în bibliotecă.

Cătălin Oprea: „Recunosc că imaginea mea iniţială despre această meserie, desprinsă din filmele americane, nu s-a susţinut în realitate”

Într-un interviu pentru Adevărul, judecătorul mărturisea că de mic a vrut să fie aviator. Mai apoi, situația anilor ’90 l-a făcut să ajungă student la Istorie, deși „gândul mi-era la Drept. Doar că la vremea aceea admiterea la Drept se dădea din gramatică şi istorie. În timp ce istoria nu a fost o problemă pentru mine, gramatica era”, a povestit Oprea, pentru Adevărul.

A reușit să intre la Drept în cele din urmă, când era în ultimul an de studenție la Istorie, pentru că „în loc de gramatică se dădea test din economie politică”.

„Mi-am dorit să fiu judecător pentru că mă atrăgea ideea de a face dreptate şi de a restabili ordinea. Recunosc că imaginea mea iniţială despre această meserie, desprinsă din filmele americane, nu s-a susţinut în realitate, dar am regăsit partea frumoasă atunci când m-am îndrăgostit de dreptul civil”, a mai spus Cătălin Oprea.

După absolvirea facultății, Oprea a urmat paşii pentru a deveni judecător, iar timp de trei ani a lucrat la Consiliul Judeţean Ialomiţa şi mai apoi la Prefectura Ialomiţa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`