Peste 340 de sesizări de fraudă au fost semnalate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Amenzile au ajuns la aproape 100.000 de lei
Ministerul de Interne (MAI) a primit până la ora 20:00, cu o oră înainte să se închidă secțiile de votare, 342 de sesizări de fraudă în legătură cu procesul electoral. Autoritățile au emis amenzi în total de 96.000 de lei, iar polițiștii efectuează cercetări în peste 59 de posibile infracțiuni.
342 sesizări în primul tur al alegerilor
„Cea mai recentă centralizare a incidentelor electorale arată că, de la începerea votării, au fost primite 342 de sesizări cu privire la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral: 97 dintre sesizări nu s-au confirmat, iar 61 sunt în curs de verificare. Din totalul sesizărilor, 7 nu erau de competenţa structurilor MAI aşa că două au fost transmise către Autoritatea Electorală Permanentă, una către Biroul Electoral Central şi patru către Birourile Electorale Judeţene”, a informat, duminică seară, MAI, într-un comunicat de presă, conform adevărul.ro.
Polițiștii au aplicat 80 de sancțiuni contravenționale sub formă de avertisment și 52 de amenzi în valoare de peste 96.000 de lei. De asemenea, polițiștii fac cercetări cu privire la 59 de posibile infracțiuni.
Ce sesizări au primit MAI
Ministerul de Interne a venit cu câteva exemple de sesizări pe care le-a primit:
„1. Poliţiştii vâlceni au întocmit dosar penal pe numele unei femei pentru că a votat fără a avea acest drept după ce s-a constatat că aceasta şi-a pierdut cetăţenia română din anul 1999.
- O femeie a votat la o secţie de votare din comuna Brazi, judeţul Prahova, folosind cartea de identitate a unei alte persoane. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt, fals privind identitatea şi fraudă la vot.
- Într-o comună din judeţul Vâlcea, un membru al unui partid a lăsat vânzătoarei unui magazin pliante cu un candidat la alegerile prezidenţiale, cu instrucţiunea de a le înmâna cumpărătorilor. S-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 4.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale.
- Un cetăţean din judeţul Giurgiu a fost sancţionat contravenţional, cu amendă de 500 de lei, pentru că a sesizat poliţia cu privire la faptul că o altă persoană ar fi folosit autoturismul personal pentru a transporta alegători şi buletine de vot, însă cele semnalate nu s-au confirmat.
- Un bărbat dintr-o localitate din Cluj a fost amendat pentru că a sfătuit un alegător, în apropierea secţiei de votare, cu privire la candidatul pe care să-l voteze.
- Poliţiştii din judeţul Timiş au întocmit dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor în cazul unui bărbat care ar fi intrat în secţia de votare având asupra sa o armă deţinută legal.
- Tot în Timiş, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot pe numele unei femei care ar fi votat la Spitalul din localitatea Făget în locul soţului care solicitase urna mobilă.
- Un bărbat din localitatea Mihăeşti, judeţul Argeş, a fost amendat cu 3.000 de lei pentru consum de alcool în apropierea unei secţii de votare.
- O femeie din Vaslui este cercetată pentru fraudă la vot, pentru că ar fi votat de două ori atât la secţia de vot la care este arondată, cât şi la o altă secţie, pe listă suplimentară.
- O femeie din judeţul Mehedinţi este cercetată pentru coruperea alegătorilor, după ce ar fi încercat să influenţeze alegătorii, prin promiterea unor sume de bani sau alte foloase, în vederea votării unui anumit candidat.
- Poliţiştii din cadrul Postului de poliţie Şibot, judeţul Alba, au fost sesizaţi telefonic cu privire la faptul că o persoană încearcă să voteze de mai multe ori. În urma cercetărilor s-a stabilit că persoana respectivă s-a prezentat la secţia de votare, iar în momentul scanării actului de identitate s-a stabilit că votase deja în Cugir. A fost deschis dosar penal pentru infracţiunea de tentativă de fraudă la vot.
- În sectorul 5, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la un conflict verbal iscat între preşedintele secţiei de votare şi un membru al biroului electoral de sector.
- Un bărbat din Bistriţa-Năsăud este cercetat pentru fraudă la vot după ce a votat pe lista electorală suplimentară, deşi avea interdicţie de a vota.
- Un bărbat din judeţul Olt, este cercetat pentru fraudă la vot după ce ar fi votat la o secţie de votare din comuna Coteana, dar şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde se află internat.
- Poliţiştii din Teleorman efectuează cercetări pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată după ce o femeie a solicitat exercitarea dreptului de a vota prin urna mobilă, însă, la această cerere a ataşat copii ale documentelor aparţinând unei alte femei, din aceeaşi localitate, cu acelaşi nume şi prenume.
- Un caz asemănător în judeţul Argeş, unde o persoană a solicitat să voteze în locul unei alte persoane cu acelaşi nume, care este însă decedată”.