Peste 30 de minore din județul Botoșani au devenit mame în acest an. Patru dintre nou-născuți sunt în plasament la asistenți maternali

Peste 30 de minore din județul Botoșani au devenit mame în acest an. Patru dintre nou-născuți sunt în plasament la asistenți maternali
Foto: Pixabay

Peste 30 de adolescente cu vârste între 15 şi 17 ani, din judeţul Botoşani, au devenit mame de la începutul acestui an, arată datele oficiale. Patru dintre bebeluși sunt în plasament la asistenţi maternali.

33 de minore au născut anul acesta, în județul Botoșani

Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Botoșani, a declarat că, de la începutul acestui an, 33 de minore din județ au dat naştere la 20 de băieţei şi 13 fetiţe.

Șapte dintre adolescente au vârsta de 15 ani, opt au vârsta de 16 ani, iar 18 au împlinit 17 ani.

26 dintre mamele minore sunt din mediul rural, iar restul din urban, a mai spus Asaftei, citat de Agerpres.

Patru dintre bebeluși sunt în plasament la asistenţi maternali profesionişti, în timp ce patru cupluri mamă-copil au fost transferate din Maternitate la Centrul Maternal ”Micul Prinţ” Botoşani.

Peste 6.000 de copii au fost născuți anul trecut, în România, de mame minore

Potrivit datelor oficiale consultate de Asociaţia Prematurilor, anul trecut 6.284 de copii au fost născuți de fete sub 18 ani.

De asemenea, potrivit unui studiu realizat de organizația Salvați Copiii România, aproape jumătate, respectiv 45%, din mamele cu vârsta sub 15 ani din UE provin din România.

„Vârsta redusă a mamelor minore predispune la risc de abandon şcolar a mamei, risc de abandon în maternităţi a nou-născutului, riscuri mari la naştere atât pentru mame, cât şi pentru făt, dar şi riscuri legate de calitatea îngriji nou-născuţilor pe termen mediu şi lung. (…)

România are nevoie de un număr mai mare de personal medical neonatal, de programe şi măsuri de prevenţie a sarcinilor la minore astfel încât copiii să nu mai nască copii”, a declarat Diana Gămulescu, Fondator Asociaţia Prematurilor, potrivit unui comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`