Medicii avertizează că, în ultimele luni, tot mai mulți copii din România au fost afectați de cazuri sindromul inflamator multisistemic după infectarea cu coronavirus. Peste 30 de cazuri de acest fel au fost înregistrate de la începutul acestui an la Spitalul de copii ”Grigore Alexandrescu” din București, potrivit medicului Raluca Alexandru, citată de News.ro.
Cazurile de copii cu forme grave ale infecției cu coronavirus sunt foarte rare și apar, de obicei, atunci când pacientul suferă și de alte boli cronice. Cei mai mulți dintre copiii care se infectează cu SARS-CoV-2 prezintă simptome ușoare spre medii, precum febră, simptome digestive, lipsa poftei de mâncare, nas înfundat, rinoree sau tuse.
Avertismentul specialiștilor este legat însă de perioada post-COVID-19, atunci când apare sindromul inflamator multisistemic. Aceste manifestări pot apărea la 2, 3 sau 4 săptămâni după primul test pozitiv al copilului, însă este posibil să apară inclusiv în cazurile infecțiilor asimptomatice, care nu au fost confirmate neapărat printr-un test pozitiv.
“Încă nu ştim care sunt efectele pe termen lung ale acestei infecţii. Însă începem să vedem destul de des cazurile de sindrom inflamator multisistemic post – infecţie cu virusul SARS-CoV-2. Din ianuarie şi până acum am avut peste 30 astfel de cazuri pe care le-am tratat fie în secţia de AŢI COVID a spitalului, fie pe secţiile de pediatrie. (…) Ca în cazul oricăror infecţii virale, părinţii trebuie să fie atenţi la starea generală a copilului, e semnal de alarmă dacă este una proastă, să fie atenţi la temperatură, la semnele de viroză respiratorie şi digestivă. Să se adreseze în primă instanţă medicului de familie, să-l anunţe dacă a fost testat pozitiv la COVID”, recomandă medicul Raluca Alexandru.
Sindromul inflamator multisistemic post-COVID poate duce la afectarea mai multor organe. Afecțiunea se poate manifesta prin probleme de natură neurologică, pulmonară, cardiacă, hepaitcă, renală sau dermatologică, mai notează sursa citată.
Potrivit statisticilor graphs.ro, a crescut numărul infectărilor cu coronavirus în rândul copiilor, pentru grupa de vârstă 0-9 ani atingându-se deja nivelul maxim înregistrat în luna noiembrie din 2020. Înmulțiri ale numărului îmbolnâvirilor au fost constatate și la categoria de vârstă 10-19 ani.
De altfel, tot mai mulți specialiști vorbesc despre faptul că al treilea val al pandemiei ar putea afecta cel mai mult populația tânără care nu a fost imunizată până acum.