Peste 3,7 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 și circa 259.000 de decese. Evoluția pandemiei de coronavirus și ultimele măsuri. LIVE UPDATE

Publicat: 06 05. 2020, 08:40
foto: Pixabay

Peste 3,7 milioane de oameni din 212 țări și teritorii au fost confirmați cu COVID-19. Dacă peste 258.000 dintre cei depistați cu coronavirusul SARS-CoV-2 au murit, alți 1,2 milioane s-au vindecat. Astfel, în prezent, la nivel global există 2,2 milioane de cazuri active, respectiv 1,5 milioane de cazuri închise, potrivit datelor centralizate miercuri de Worldometer.

Cu peste 1,2 milioane de cazuri și circa 72.000 de decese, SUA pare cea mai afectată națiune a lumii, dar trebuie ținut cont că are și un ritm de testare fără egal pe scena globală, cu 7,7 milioane de teste efectuate până la această oră.

Europa resimte și ea din plin efectele pandemiei, cu aproape 1,5 milioane din cazuri înregistrate în lume. Spania și Italia sunt două dintre cele mai afectate națiuni de pe „bătrânul continent”, cu 250.000 de bolnavi depistați și 25.000 de decese în dreptul spaniolilor, respectiv 213.000 și 29.000 la italieni. Totuși, un bilanț similar are și Regatul Unit, cu aproape 195.000 de confirmați și în jur de 30.000 de fatalități.

UPDATE, 6 mai, ora 13.30:De ce statele europene mai sărace din est gestionează mai eficient pandemia de COVID-19 decât țările occidentale.

UPDATE, 6 mai, ora 11:Renumitul medic francezDidier Raoult susținecă evoluția pandemiei provocată deCOVID-19ia forma unui clopot, situație asemănătoare cu orice boală virală.

UPDATE, 6 mai, ora 11:Pe fondul pandemiei deCOVID-19, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE) au pus în aplicare o serie de măsuri, inclusiv cele care afectează locurile de muncă, pentru a combate răspândirea bolii. Activitatea la locul de muncă este grav afectată de această criză, prin urmare toți actorii din sectoarele economice: inclusiv întreprinderile, angajatorii și partenerii sociali – trebuie să joace un rol important pentru a proteja angajații, familiile lor și societatea în general.

UPDATE, 6 mai, ora ora 11:Este posibil ca primele cazuri deCOVID-19să fi existat înSuediaîncă din noiembrie 2020, deși statul scandinav depista prima îmbolnăvire abia în ianuarie 2019. Cel puțin asta crede Anders Tegnell, principalul epidemiolog din țară, care a atras atenția către călătoriile efectuate dinspre și înspre China în finalul anului trecut, dar a subliniat că, cel puțin în acest moment, identificarea primelor infecții cucoronavirusnu face parte din strategia națională de combatere a pandemiei

UPDATE, 6 mai, ora 9.30:JurnalistulRadu Banciua vorbit în ediția de marți a emisiunii „Lumea lui Banciu” despre teoria potrivit căreia noul coronavirus care a provocat actuala pandemie provine de la un laborator din China. Potrivit acestuia există numeroase dovezi care susțin această teorie, însă autoritățile chineze nu vor putea să recunoască niciodată acest fapt.

UPDATE, 6 mai, ora 8.30:O nouă analiză genetică a virusului care provoacă Covid-19 prelevată de la peste 7,600 de pacienți din întreaga lume arată că acesta circulă la oameni încă de la sfârșitul anului trecut și trebuie să se fi răspândit extrem de rapid după prima infecție.

UPDATE, 6 mai, ora 8.30:Rusiaa înregistrat un bilanț sumbru al pandemiei deCOVID-19în weekend, înregistrând oficial cel mai mare număr de cazuri de coronavirus pe care țara le-a cunoscut într-o perioadă de 24 de ore, 10,633 de persoane fiind pozitive. În paralel și situația economică se înrăutățește: săptămâna trecută, ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, a declarat la televiziunea de stat că nu a văzut niciodată o criză precum Covid-19.

Efectele pandemiei de coronavirus în România

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă statelor să reanalizeze testele aplicate pacienților care, înainte ca noul coronavirus să fie confirmat oficial, au fost diagnosticați cu pneumonie. Asta după ce un raport oficial indică faptul că, în Franța,COVID-19ar fi apărut în decembrie, cu câteva luni mai devreme decât se credea până acum.În acest context, renumitul medic Adraian Marinescu, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infectioase „Matei Balş”, a explicat pentru B1.ROcum ar putea fi analizate astfel de cazuri și în România și în ce măsură există posibilitatea ca noul coronavirus să fi circulat mai devreme.

UPDATE, 6 mai, ora 13.30:Instalațiile de aer condiționat pot deveni surse de infecție cu coronavirusul SARS-CoV-2 dacă nu au și funcția de epurare a aerului de bacterii și viruși, caz în care pot contamina încăperile, a explicatVirgil Musta, medic infecționist la Timișoara, miercuri, în direct pe B1 TV, în cadrul jurnalului de știri prezentat de Gențiana Coman.

UPDATE, 6 mai, ora 13.30:Premierul Ludovic Orban a explicat, miercuri, că din 15 mai, când pe teritoriul României va fi instituităstare de alertă, va fi permisă și deplasarea în afara localității, dar doar pentru „motive întemeiate”, care vor fi anunțate în zilele următoare. Cât despre deplasarea în interiorul localității, primul-ministru a subliniat că aceasta nu va mai fi restricționată de la jumătatea lunii curente și se va face în „libertate deplină”, fără a mai declara în prealabil destinația. Demnitarul a mai vorbit și despre situația industrie HoReCa, explicând ca dacă restaurantele – considerate printre cele mai riscante spații din punct de vedere epidemiologic – nu vor fi redeschise momentan, hotelurile își vor putea relua activitatea, respectând o serie de condiții specifice pentru a preveni și limita răspândirea COVID-19.

UPDATE, 6 mai, ora 13.30:Președintele României,Klaus Iohannis, a solicitat Guvernului să asigure accesul fiecărui elev la cursuri online, prin achiziționarea de tablete, care să fie conectate la Internet, a afirmat premierulLudovic Orban, precizând totodată că sunt căutate soluții, împreună cu Ministerul Educației, astfel încât să fie demarată procedura și să fie găsite resursele necesare.

UPDATE, 6 mai, ora 13.30:PremierulLudovic Orbana declarat, miercuri, când se împlinesc 30 de ani de la Podul de Flori, sau „trecerea liberă a Prutului”, că Guvernul României face un „gest de fraternitate” către cetățenii din Republica Moldova, oferind o donație de 16,5 milioane de lei pentru lupta Chișinăului cu COVID-19.

UPDATE, 6 mai, ora 13.30:Autoritățile române au diagnosticat 14.107 de persoane cu COVID-19 la nivel național, până miercuri – ora 13, dintre care 270 sunt cazuri noi. Potrivit bilanțului prezentat de Grupul de Comunicare Strategică, 858 de pacienți au decedat în urma infecției cu coronavirus, în timp ce alți 244 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară, iar 5.788 au fost declarați vindecați și, prin urmare, externați. Dacă 13.545 de cetățeni se află în carantină instituționalizată pe teritoriul României, un număr de 20.634 sunt în izolare la domiciliu și sunt monitorizați din punct de vedere medical. Ar mai fi de menționat că, până la ora actuală, au fost prelucrate 217.139 de teste.

UPDATE, 6 mai, ora 11:Președintele României,Klaus Iohannis, a convocat o nouă ședință la Palatul Cotroceni, miercuri, ora 12, cu premierulLudovic Orbanși mai mulți miniștri, pentru gestionarea crizeiCOVID-19. Titularii de portofolii care vor mai lua parte la discuție sunt Marcel Vela (Interne), Nicolae Ciucă (Apărare Națională), Virgil Popescu (Economie, Energie și Mediul de Afaceri), Monica Anisie (Educație și Cercetare), dar și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

UPDATE, 6 mai, ora 9.30:Imagini din timpul unei discuții între un student la Universitatea Politehnică și o profesoară, în timpul desfășurării examenelor la distanță au devenit virale pe rețelele sociale. Ceea ce a șocat sunt cerințele bizare din partea profesoarei universitare care vrea să se asigure că studenţii săi nu copiază la testele online.

UPDATE, 6 mai, ora 9.30:Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri dimineață, că încă 13 pacienți confirmați cu COVID-19 au murit, astfel că bilanțul deceselor înregistrate în rândul cazurilor depistate de infecție cu coronavirus din România a urcat la 854. Ultimele victime raportate proveneau din județele Neamț, Alba, Arad, Vaslui, Sibiu, Mureș, Vaslui, Galați, Mehedinți, Bacău, dar și din Capitală.

UPDATE, 6 mai, ora 8.30:Un focar deCOVID-19a izbucnit la Centrul de Recuperare Dărmănești din județul Bacău. Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu,a anunțat că sunt infectați cu noul coronavirus sunt 20 de salariați și 41 de beneficiari ai centrului.