Peste 3,5 milioane de oameni confirmați cu COVID-19 în toată lumea, dintre care aproape jumătate în Europa. Evoluția pandemiei de coronavirus. LIVE UPDATE
Coronavirusul SARS-CoV-2 continuă să se răspândească în toată lumea și, până la ora actuală, și-a făcut remarcată prezența în 212 țări și teritorii. Cele mai recente date arată că peste 3,5 milioane de oameni au fost confirmaâi cu COVID-19, în timp ce numărul deceselor înregistrate în rândul celor testați pozitiv a trecut de 248.000. Totodată, mai bine de 1,1 milioane de pacienți s-au vindecat.
SUA sunt de departe națiunea cu cel mai mare număr de îmbolnăviri, dar ritmul său de testare este incomparabil cu cel înregistrat în alte state de pe glob. Autoritățile americane au diagnosticat cu COVID-19 peste 1,1 milioane de oameni, dar au realizat aproape 7,2 milioane de teste. Între timp, bilanțul deceselor legate de infecția de coronavirus a ajuns la circa 69.000.
Europa are și ea aproape 1,5 milioane de cazuri confirmate de COVID-19, contabilizând deja 140.000 de decese. Deși nu este țara cu cel mai bun ritm de testare de pe continent (1,9 milioane), Spania a raportat cele mai multe îmbolnăviri, în jur de 247.000, și peste 25.000 de decese. Italia, cu mai bine de 2,1 milioane de teste efectuate, a depistat aproape 211.000 de cazuri, dar rămâne țara europeană cu cel mai mare număr de fatalități, aproximativ 29.000.
UPDATE, 4 mai, ora 16.30:Germaniaa făcut un nou pas spre revenirea la standardele de viață normală de dinaintea crizei coronavirus, luni, când muzeele și frizeriile și-au reluat activitatea sub condiții stricte de limitare a răspândirii de COVID-19, bisericile și-au redeschis porțile pentru credincioși, iar angajații mai multor fabrici de mașini au revenit la lucru.
UPDATE, 4 mai, ora 16.30:PremierulShinzo Abea anunțat, luni, că a decis să prelungească starea de urgență națională dinJaponiapână la 31 mai. Totuși, liderul nipon a explicat că va lua în calcul ridicarea situației excepționale înainte de termen dacă experții avizați ajung la concluzia că este oportun, pe baza tendințelor de răspândire a COVID-19.
UPDATE, 4 mai, ora 13:30Spaniaa intrat, luni, în faza 0 de relaxare a restricțiilor de carantină, care presupune deschiderea comerțului mic, a frizeriilor – dar fără posibilitatea clienților de a aștepta la coadă, ci numai cu programare – și a restaurantelor sub forma de livrare la domiciliu.
UPDATE, 4 mai, ora 13:00Ministerul Afacerilor Externe anunță că cei 28 de cetățeni români care lucrau la o companie de prelucrare a cărnii în provincia olandeză Gelderland și care au fost testați pozitiv cu COVID-19 au fost plasați în carantină, sunt într-o stare de sănătate bună și nu prezintă simptome.
UPDATE, 4 mai, ora 12:00RusiașiChinaprofită de criza coronavirus pentru promovarea propriilor interese în Europa, a afirmatMark Esper, Secretarul Apărării dinSUA, luni, când a descris drept maligne eforturile Beijingului de a împinge în față echipamentele Huawei, relateazăReuters.
UPDATE, 4 mai, ora 10:30Serbia va pune capăt stării de urgență privind gestionarea crizei provocată de noul coronavirus săptămâna viitoare, deoarece rata infecțiilor a încetinit suficient, a declarat duminică președintele Aleksandar Vucic.
UPDATE, 4 mai, ora 10:Liderii Uniunii Europene plănuiesc să strângă 7,5 miliarde de euro, luni, într-o conferință online, fonduri ce reprezintă doar o fază inițială a luptei cu pandemia deCOVID-19și efectele sale. În ceea au anunțat ca fiind un semn că respectă apelul Organizației Mondiale a Sănătății privind cooperarea globală, ei au anunțat lansarea „unei platforme de cooperare globală pentru a accelera și a mări scara cercetării, dezvoltării, acessului și a distribuirii echitabile a unui vaccin și a altor terapii salvatoare sau a tratamentelor”.
UPDATE, 4 mai, ora 10:Italia a devenit prima țară din lume care a comandat un blocaj la nivel național. Și acum, după mai bine de două luni de carantină impusă, italienilor li se permite să reia unele activități.
UPDATE, 4 mai, ora 10:Firmele din domeniul tehnologic sunt în discuții cu guvernul britanic pentru crearea pașapoartelor pentru imunitatenecesare pentru a ajuta britanicii să se întoarcă în siguranță la muncă folosind testarea pe scară largă pentru depistarea noului coronavirusu și pentru recunoașterea facială.
UPDATE, 4 mai, ora 8.30:Președintele Statelor Unite,Donald Trump, a declarat duminică că estimează că 100.000 de americani ar putea muri în urma pandemiei de coronavirus, după ce numărul deceselor a depășit scenariile inițiale, dar a spus că este sigur că un vaccin va fi dezvoltat până la sfârșitul anului.
UPDATE, 4 mai, ora 8.30:O insectă uriașă, ucigătoare de albine, a ajuns de pe continentul asiatic în Statele Unite, amenințând culturile care depind de polenizare și oameni care pot intra în calea sa.
Efectele pandemiei de coronavirus în România
UPDATE, 4 mai, ora 16.30:PreședinteleKlaus Iohannisa anunțat, luni, că starea de urgență din România nu va fi prelungită și se va încheia în 14 mai, dar a precizat că, din 15 mai, la nivel național va fi declarată stare de alertă. Șeful statului a explicat că, odată cu actualizarea regimului de restricții, vor fi redeschise frizeriile și celelalte saloane de îngrijire, precum și cabinetele stomatologice. Totodată, va fi permisă deplasarea în interiorul localității fără a declara destinația în prealabil, dar că în continuare va fi recomandat statul în casă pe cât posibil. Va fi păstrată interdicția grupurilor mai mari de trei persoane și vom putea ieși din localitate doar cu motive justificate, precum cele de interes profesional, de sănătate etc.
UPDATE, 4 mai, ora 16.30:Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a oferit detalii importante despre desfășurarea orelor în școli și despre soarta învățământului din România, în contextul pandemiei deCOVID-19. Potrivit acestuia, data pentru începerea anului școlar luată în calcul de autorități este 15 septembrie, dacă evoluția privindCOVID-19nu va fi una nefavorabilă.
UPDATE, 4 mai, ora 13: Protejarea de virusul teribil rămâne în continuare o prioritate, a afirmatVirgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, luni, când a arătat printr-un videoclip postat pe Facebook cum se produc măștile FFP2 în România.
UPDATE, 4 mai, ora 12:Eurodeputatul PNL Cristian Bușoi a solicitat de urgență, în calitate de responsabil pentru Programul de Sănătate al UE 2021 – 2027, modificări „pentru a avea un Program de sănătate independent, cu un buget puternic, care să răspundă tuturor provocărilor de sănătate”.
UPDATE, 4 mai, ora 11:Marcel Vela, ministrul de Interne, a subliniat că nu tolerează niciun fel de abuz din partea Poliției, dar recunoaște că au existat situații de genul, explicând că a luat atitudine la fiecare dintre ele. Demnitarul i-a îndemnat pe toți cetățenii care se simt „nedreptățiți”, să atragă atenția autorităților.
UPDATE, 4 mai, ora 10:Autoritățile au anunțat, luni dimineață, încă 11 decese în rândul pacienților infecția cucoronavirus, astfel că bilanțul victimelor din România a urcat la 801. Ultimele fatalități se referă la persoane confirmate cuCOVID-19din Galați, Bihor, Timiș, Ilfov, Mureș și Bistrița-Năsăud.
UPDATE, 4 mai, ora 8.30:Mai multe voci au susținut, în contextul pandemiei deCOVID-19și al desfășurării cursurilor școlare la distanță, că examenele de Capacitate și Bacalaureatul ar trebui să fie anulate și înlocuite cu mediile de sfârșit de an. În acest context, ministrul Educației, Monica Anisie, a explicat faptul că în România s-a stabilit susținerea acestor examene, în condițiile în care există părinţi care susţin că nu trebuie să se renunţe la aceste examene.