Peste 270 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost irosite până acum în România. Valeriu Gheorghiță: S-a irosit, în medie, o doză pe centru. Ceea ce noi ne propunem, sunt pierderi de până în 0,5%

Peste 270 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost irosite până acum în România. Valeriu Gheorghiță: S-a irosit, în medie, o doză pe centru. Ceea ce noi ne propunem, sunt pierderi de până în 0,5%
FOTO: Pixabay.com

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat că 272 de doze de vaccin au fost irosite în România de la începutul campaniei de imunizare, pe 27 decembrie 2020 și până în prezent. Practic, este vorba despre aproximativ o doză pierdută pe centru de vaccinare, a explicat Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, despre dozele de vaccin pierdute până acum în România

„A fost pierdută aproximativ o doză pe centru de vaccinare. Au fost pierdute din cauza unor depășiri ale condițiilor de stabilitate, de temperatură, spargeri ale flacoanelor și au mai fost situații în care la sfârșitul programului nu s-au găsit persoane care să fie vaccinate. Repet, s-a irosit, în medie, o doză pe centru. (…) Încercăm să utilizăm la maximum toate dozele pentru ca toate persoanele să aibă acces la vaccinare. Există o procedură în acest sens, care este cunoscută de toți coordonatorii centrelor, în ideea de a reduce la minimum posibilele pierderi inutile ale dozelor”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Întrebat cum a fost calculat procentajul de 10% de doze pierdute din total, Gheorghiță a răspuns: ”Sunt vaccinuri mutidoză pentru care se acceptă până la 50%. Aceste date sunt internaționale și nu sunt stabilite cotele în România. Cel mai probabil, datele au fost preluate din recomandările internaționale”.

Gheorghiță: Ne propunem să avempierderi de până în 0,5%

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a precizat că procentul de 10% de doze pierdute este unul asumat la nivel internațional, și adoptat astfel și de România.

”Este o chestiune acceptată unanim la nivel internațional, nu este specifică României. S-a mers pe o aliniere la recomandările europene. Sunt două chestiuni distincte. În primul rând, este o chestiune de principiu, care este asumată la nivel internațional – faptul că există câteva doze care vor fi pierdute, doze neimputabile, asta e un principiu asumat. În al doilea rând, numărul absolut depinde efectiv de capacitatea administrativă, managerială a fiecărui centru de a-și programa și a găsi soluții”, a explicat Baciu.

”Ceea ce noi ne propunem, sunt pierderi de până în 0,5%. Este ceea ce noi ne propunem prin gestionarea în fiecare centru de vaccinare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Campania de vaccinare a început în România pe 27 decembrie, iar timp de două săptămâni, în perioada sărbătorilor de iarnă, a bătut pasul pe loc. Pe 15 ianuarie începe a doua etapă a campaniei, însă deocamdată există extrem de multe neclarități legate de felul în care se va face programarea, de personalul din centrele de vaccinare sau de sursa de finanțare pentru organizarea și dotarea centrelor din țară. În plus, medicii de familie, unul dintre pilonii cheie în cadrul campaniei de vaccinare, reclamă lipsa informațiilor și riscul încărcării programului de lucru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`