Peste 200.000 de români au revenit în țară de la debutul pandemiei. Autoritățile se așteaptă ca numărul să fie dublu până de Paște / Odată trecute de graniță, persoanele sunt plasate în carantină

Peste 200.000 de români au revenit în țară de la debutul pandemiei. Autoritățile se așteaptă ca numărul să fie dublu până de Paște / Odată trecute de graniță, persoanele sunt plasate în carantină
foto: Pixabay

Peste 200.000 de români s-au întors în țară de la debutul pandemiei de COVID-19, iar autoritățile se așteaptă ca numărul să fie dublu până la Paște, susținea Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății, într-un interviu pentru Digi 24, în timp ce ulterior, pe B1 TV, a explicat că acest factor va avea un rol esențial în numărul de cazuri înregistrate la nivel național.

„Cu scenariul pe care îl avem în acest moment, ne putem aștepta la în jur de 10.000 de pacienți infectați cu coronavirus, un 60% asimptomatici sau cu simptome ușoare, să spunem un 20%, 30% care sunt cu simptome moderat-severe, iar o parte sever spre critic. Având în vedere și comorbiditățile, având în vedere evoluția fluxului de concetățeni de-ai noștri care vor să intre în țară, se pot modifica foarte mult ca și număr, dar se pot modifica și ca și simptomatologie – agresivă sau nu – având în vedere bazinul în care se reîntorc acei concentățeni de-ai noștri. Dacă se întorc într-un bazin de persoane vârstnice, mă refer la mediul rural, cu revederea după o perioadă, atunci vom avea și o afectare a celor în vârstă și atunci vom avea și cazurile mai grave”, a mai precizat demnitarul.

De altfel, vineri, însuși premierul Ludovic Orban preciza că, de la începutul crizei COVID-19, peste 200.000 de români au revenit în țară.

„România a mai avut o specificitate care nu a existat în alte ţări europene.În România s-au întors peste 200.000 de români, cei mai mulţi din ţări grav afectate de epidemie, cu mii și zeci de mii de cazuri. Dacă nu am fi luat măsuri severe de carantinare, fie de carantină instituţionalizată, fie de izolare la domiciliu, răspândirea ar fi fost foarte mare în România”, a adăugat Orban.

Spre exemplu, Ministerul Afacerilor Externe anunța într-un bilanț că , pe cale rutieră, aproximativ 46.800 cetățeni români au intrat în țară de miercuri, 18 martie și 23 martie, după crearea culoarului prin concetățenii noștri aflați în străinătate pot traversa Ungaria pe la punctele de trecere a frontierei Cenad, Nadlac, Nadlac II, Bors, Varsand. Astfel, media a fost de aproape 10.000 de reveniri pe zi.

Chiar cazurile de import ar fi contributi major la răspândirea coronavirusului în ceea ce pare a fi principalul focar de infecție din România, județul Suceava. Într-un interviu exclusiv pentru B1.RO, Ion Lungu, primarul orașului-reședință cu același nume, a precizat că estimează că în ultima lună au venit în județ, din țările afectate puternic de pandemie, un număr de 6.000 de români, deși în realitate numărul poate fi mult mai mare. (Detalii AICI)

„Noi estimăm că au venit undeva la 6.000 de români care s-au întors în județ. Dar asta din estimări, pentru că nu am exact baza de date. Bineînțeles că dintre aceștia sunt suficient de mulți și în municipiul Suceava. Cei care au venit sunt carantinați, au fost aduși cu escortă de la vama Borș de la Nădlac. Au intrat direct în carantină. Alții care nu au venit în zone roșii, ci din zone galbene au intrat în izolare la domiciliu. Pentru cei care sunt izolați la domiciuliu prin DSP, un număr de 95 de persoane în municipiu, asigurăm apă și mâncare. Sunt mulți care sunt izolați la domiciliu care nu s-au declarat prin DSP”, a declarat primarul municipiului Suceava,Ion Lungu.

În orice caz, potrivit regimului actualizat de restricții, persoanele revenite în țară sunt plasate în carantină, nu în izolare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`