Peste 15 persoane salvate sâmbătă la Eforie Nord, spune șeful salvamarilor: Aceeași persoană, salvată la limită de două ori în două zile / Turiștii sunt puși pe ceartă / Nu suntem păstrăvi să înotăm împotriva curentului (VIDEO)
Șeful salvamarilor din Eforie Nord, Gelu Vătămănescu, a comentat situația de pe litoral, sâmbătă, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și reclamă că turiștii „sunt puși pe ceartă” și, „de când ajung pe plajă, încep să se certe cu salvamarii care vin și încearcă să îi ajute, să îi îndrume, să îi învețe că este pericol în apă”.
Șeful salvamarilor din Eforie Nord, pe B1 TV: Turiștii sunt puși pe ceartă
Întrebat despre scandalul de sâmbătă de pe plaja din Eforie Nord, Gelu Vătămănescu a spus: „Ca în fiecare zi la noi, pe litoral, turiștii, de dimineață, de când ajung pe plajă, încep să se certe cu salvamarii care vin și încearcă să îi ajute, să îi îndrume, să îi învețe că este pericol în apă. Pe lângă valurile pe care le-ați văzut, sunt anumiți curenți care nu se văd, aceia sunt cei mai înșelători. Încercăm să îi salvăm pe toți, să îi îndrumăm să nu intre în apă”.
„După cum ați văzut, ei sunt puși pe ceartă, pe nerespectare. S-au certat cu jandarmii, s-au certat cu forțele de ordine, cu Poliția. Noi n-avem nicio autoritate, vă dați seama că n-avem ce să facem în fața lor”, a continuat Gelu Vătămanescu.
El a spus că turiștii invocă tot felul de argumente pentru a intra în apă în timpul steagului roșu și le-a enumerat pe câteva dintre ele: „Nu am trecut de geamandură”, „Apa e mică”, „Am bătut drum lung de acasă ca să vin până la plajă”, „Stau doar două zile, trebuie să intru în apă”, „Am plătit mult la hotel, trebuie să intru în apă”, „Vin să dau declarație pe proprie răspundere că intru în apă și fac ce vreau”, „La ce ora plecați? Ca să intru în apă după ce plecați voi”.
Întrebat câte intervenții au avut salvamarii sâmbătă, Gelu Vătămănescu a precizat: „Astăzi, în zona Belona, s-au salvat mai mult de 15 persoane, numai într-o bucățică de plajă, la un foișor. A fost o persoană care a fost salvată ieri din partea dreaptă a foișorului și astăzi a fost salvată din partea stângă a foișorului aceeași persoană. Ieri n-a înțeles nimic din faptul că a fost salvat de salvamari la limită și astăzi a intrat din nou în apă, și iarăși a fost salvat tot la limită. Omul, nu știu, nu înțelege nimic din pericole și din ce se întâmplă”.
„Împotriva curentului nu poți să înoți, pentru că nu suntem păstrăvi ca să înotăm contra curentului și să mergem cum urcă la deal păstrăvul. Noi suntem oameni și, după ce înotăm o anumită porțiune de timp, să zicem, obosim. Când obosim, vedem că nu ajungem la mal, intră panica, se instaurează panica, și atunci panica ne face să cedăm și intervine înecul”, a mai declarat șeful salvamarilor din Eforie Nord.