Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut mai multe precizări despre stadiul dosarului privind incendiului de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în care, potrivit procurorilor, până la ora actuală au fost audiate și, după caz, reaudiate 131 de persoane.
Un număr de 10 pacienți și-au găsit sfârșitul în incendiul care a izbucnit în seara de 14 noiembrie 2020 la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. O a 11-a persoană, un medic-erou care a încercat să salveze internații din calea flăcărilor, a fost grav rănit și a suferit arsuri de gradul 2 și 3 pe circa 80% din suprafața corporală.
Discuțiile despre această tragedie au revenit în atenția publică odată cu incidentul similar de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, unde vineri au murit șapte persoane tot într-un incendiu izbucnit la ATI.
„A fost realizată audierea a 23 de persoane din cadrul personalului medical, 29 de persoane aparținând personalului tehnic din cadrul Spitalului Județean de Urgență și ISU Neamț, 3 persoane vătămate, 59 aparținători ai persoanelor decedate în incendiu, precum și alte peste 20 de persoane lucrători la societăți comerciale și întreprinderi individuale”, se arată în comunicatul transmis marți, 5 octombrie 2021, de Parchetul General.
Potrivit procurorilor, „prezentarea unor date concrete în acest moment în sensul cauzelor producerii incendiului ar fi în măsură să pericliteze rezultatul anchetei”.
Având în vedere referirile făcute în mass-media privind dosarul care are ca obiect incendiul de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț din data de 14 noiembrie 2020, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Activitățile efectuate până la această dată în cauza sus-menționată, instrumentată de Secția de urmărire penală și criminalistică, în care sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, au urmărit administrarea unui probatoriu complex, astfel:
Pentru 5 expertize dintre cele menționate a fost sesizată Comisia Superioară de Medicină Legală. Au fost dispuse și alte 3 noi expertize medico-legale.
Totodată, au fost dispuse și efectuate 6 expertize genetice în vederea stabilirii identității victimelor.
Majoritatea persoanelor menționate anterior au fost reaudiate pentru clarificarea împrejurărilor noi apărute pe parcursul cercetărilor.
De asemenea, au fost efectuate și alte acte de cercetare penală, dintre care enunțăm: verificări la Colegiul Medicilor, Direcția de Sănătate Publică Neamț, ISCIR, Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectura Neamț, Consiliul Județean Neamț, STS, Administrația Națională de Meteorologie, Institutul Național de Sănătate Publică, precum și restituiri de bunuri și altele.
Pe măsura depunerii tuturor rapoartelor de expertiză şi de control, vor fi efectuate procedurile de comunicare către părţi, în vederea formulării unor posibile obiecţiuni. Concluziile expertizelor şi constatărilor vor fi integrate cu restul probelor pentru stabilirea situaţiei de fapt care conturează infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
În vederea stabilirii persoanelor față de care pot fi continuate cercetările în calitate de suspecți este necesar a fi analizat coroborat ansamblul probelor administrate. Menţionăm că şi în aceste zile sunt în derulare verificări solicitate de organele de urmărire penală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
Prezentarea unor date concrete în acest moment în sensul cauzelor producerii incendiului ar fi în măsură să pericliteze rezultatul anchetei.
Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.
Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.