Peste 120 de localități sunt afectate de secetă. Apa, raționalizată în mai multe locuri. Tanczos Barna: Recomandarea e ca acolo să nu se folosească apă potabilă pentru irigarea grădinii, că e o risipă a unei resurse (VIDEO)
Avertisment îngrijorător de la Apele Române. În acest moment e nevoie să folosim rațional rezervele de apă pentru toate folosințele, se arată într-un comunicat al instituției. Despre acest subiect a vorbit, pentru B1 TV, și ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Peste 120 de localități sunt afectate de secetă. Avertismentul Apelor Române
Peste 120 de localități din 7 județe sunt, în acest moment, afectate de o secetă cruntă. Fântânile încep să sece, iar operatorii de apă-canal nu mai pot distribui apa necesară pentru irigații. Așa a apărut comunicatul îngrijorător al celor de la Apela Române, care spun că situația se poate extinde. Și asta destul de repede.
„Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine sau piscine”, avertizează cei de la Apele Române.
Ce spune ministrul Mediului despre secetă și raționalizarea apei
„Situația în anumite localității e destul de complicată, tocmai de aceea s-au introdus restricții cu privire la folosirea apei potabile. Nu vorbim de generalizarea acestei crize de apă potabilă, dar în anumite locuri, punctual, sunt probleme, că rezervele de apă se reduc treptat odată cu încălzirea climei, localizarea acestor ploi care vin în cantități foarte mari pe arii relativ restrânse și celelalte zone, alte arii suferă de secetă cumplită”, a declarat ministrul Tanczos Barna în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Ștefan Pășcuță.
Întrebat care sunt zonele cele mai afectate de secetă, ministrul a răspuns: „Zona Moldovei, zona de sud a țării, inclusiv în zonele unde în general nu avem probleme de secetă sunt arii restrânse cu precipitații foarte puține. În această perioadă am făcut o analiză pe ultimele zece luni și sunt zone care nu au avut niciodată probleme de secetă iar acum au pe zece luni mai puțin de 200 l/mp precipitații medii”.
Tanczos a mai susținut că va continua perioada de caniculă și secetă: „Chiar dacă se anunță ploi, ele nu sunt pe arii mari. De cele mai multe ori sunt furtuni, grindină, vijelii și afectează culturile agricole și infrastructura”.
„N-aș putea să spun că riscăm să rămânem fără apă potabilă. Sunt localități unde se introduc restricții pentru a preveni această situație critică și recomandarea noastră acolo e să nu se folosească apă potabilă pentru irigarea grădinii, a curții, pentru că e o risipă a unei resurse”, a mai declarat ministrul Mediului.
Acesta a mai spus că acum nu se impune transportul de cantități de apă, deoarece peste tot se poate asigura apa pentru populație.