Peste 12.000 de reacții adverse în urma vaccinării anti-COVID-19 au fost raportate în ultima săptămână, potrivit lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare
Vârsta medie a persoanelor care au avut reacții adverse în urma vaccinării este de 37 de ani. Un cetățean în vârstă de doar 16 ani a avut un șoc anafilactic, iar peste jumătate dintre persoanele care au întâmpinat reacții adverse, în special dureri locale,sunt femei.
„12.238 de cazuri de reacții adverse în România, rata de 3 la mie. Între 12 aprilie – 18 aprilie 736 reacții adverse, majoritatea fiind reacții raportate la Agenția Medicamentului. Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacții adverse post – vaccinale este de 37 de ani, organismele tinere sunt mai reactive. 66% din persoanele care au raportat reacții adverse sunt de sex feminin. Toate reacțiile sunt ușoare. Ieri, a fost raportat un caz de șoc anafilactic la o persoană de 16 ani. 64% din reacții sunt la locul injecției”, a declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul conferinței de presă susținute marți, 20 aprilie.
Premierul Florin Cîțu a vorbit despre nevoia de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID-19, marți, la Palatul Victoria, și a explicat că își dorește ca deschiderea restaurantelor să nu mai depindă de rata de incidență. „Mă interesează să avem tot personalul vaccinat ca să putem să începem să eliminăm din restricții”, a spus primul-ministru, după o nouă rundă de discuții cu reprezentanții sectorului HoReCa.
„Intrăm într-o nouă etapă în această campanie de vaccinare și trebuie să creștem ritmul. Deschiderea noastră este totală, așa cum le-am spus și agenților economici. Putem să ne gândim să modificăm anumite criterii pe care le avem astăzi, în funcție de numărul persoanelor vaccinate sau de procentul persoanelor vaccinate în anumite sectoare. Am vorbit cu cei din HORA, cu restaurante. V-am spus, mă interesează să avem tot personalul vaccinat ca să putem să începem să eliminăm din restricții. Ceea ce doresc eu este să avem restaurante deschise, poate la o anumită capacitate, indiferent de rata de incidență, dar acest lucru se poate face numai dacă avem o campanie de vaccinare de succes atât în localități, cât și în sectorul respectiv”, a declarat premierul Florin Cîțu, marți, la Palatul Victoria.