Peste 100 de rațe sălbatice și lebede au murit de gripă aviară, în Suceava, de la începutul anului

Publicat: 31 01. 2023, 13:51
Sursa Foto: Freepik.com

Noi focare de gripă aviară au fost raportate în ultimele zile în România. În Suceava, mai mult de 100 de păsări au murit în focarul de gripă aviară de la Fălticeni, de pe Acumularea Șomuz, de la începutul anului, anunță Monitorul de Suceava.

Cele mai multe păsări moarte care au fost  găsite și ridicate de pe cursul apei sunt lebede. Se crede că numărul de rațe sălbatice moarte este cel puțin la fel de mare, dar acestea se ascund de regulă prin stufărișuri și nu pot fi reperate pe luciul apei.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat totuși că sunt și vești bune, în sensul că de 5 zile nu a mai fost găsită nici o pasăre moartă.

”Sperăm că parte din efectivele de lebede au trecut prin boală, s-au imunizat. Faptul că nu au mai fost găsite cadavre este un indiciu că virusul și-a pierdut din virulență, un indiciu care sperăm să devină certitudine în următoarele zile. Credem că și gerul poate contribui la oprirea virusului”, a arătat doctorul Voloșeniuc.

ANSVSA a confirmat luni focarul de gripă aviară cu subtipul H5N1 şi la cea de a treia fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea.

Vor fi ucise în total peste 200 de mii de păsări

Asta după ce vineri şi sâmbătă virusul de gripă aviară a fost confirmat la alte două ferme ale companiei care produce carne de curcan sub Brandul „Peneş Curcanul”.

„Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje şi pentru colectarea cadavrelor. Ferma BRAVCOD SRL – F5, aparţine aceluiaşi agent economic şi are un efectiv de 113.407 de curcani”, a transmis, luni, ANSVSA, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, în acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecţie a animalelor) şi îngroparea cadavrelor din Ferma 2 (65.626 de capete), focarul primar, iar finalizarea acţiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca în următoarele 3-4 zile să fie finalizată uciderea şi îngroparea păsărilor din Ferma 1 (44.477 de capete), şi ulterior a celor din Ferma 5 (113.407 de capete).