Peste 10 apeluri la 112 care semnalau prezenţa urşilor în Harghita. Au fost înregistrate într-o săptămână

Peste 10 apeluri la 112 care semnalau prezenţa urşilor în Harghita. Au fost înregistrate într-o săptămână
Sursa foto: Kutizoltan, Dreamstime.com

În perioada 22 – 28 iulie la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita au fost înregistrate 13 apeluri telefonice la 112 prin intermediul cărora a fost semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite. Unul dintre animalele sălbatice a fost identificat în municipiul Topliţa.

Unde a fost semnalată prezența urșilor

Potrivit IJJ, animalele sălbatice au fost observate preponderent în zonele Sândominic şi Topliţa, unde au fost înregistrate trei apeluri telefonice, două apeluri la Ciceu şi câte o sesizare în localităţile Lueta, Lăzarea, Bilbor, Miercurea Ciuc şi Băile Tuşnad, scrie Agerpres.

„Dintre cele 13 apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului IJJ Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezenţa unor urşi, a fost nevoie de intervenţia pentru alungarea acestora o singură dată, deoarece urşii nu mai erau prezenţi la locurile indicate de către apelanţi în restul cazurilor. În data de 23 iulie, în jurul orelor 23:15, a fost semnalată prezenţa unui urs în municipiul Topliţa, pe strada Vilelor. La caz se deplasează o patrula mixtă care ajunşi la faţa locului, a confirmat prezenţa animalului sălbatic. În scurt timp aceştia au alungat ursul în zona împădurită”, a menționat IJJ.

Peste 200 de apeluri de la începutul anului

Conform sursei citate, de la începutul anului până în prezent jandarmii au răspuns la 248 apeluri prin intermediul 112 care semnalau prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite.

„În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenţie este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociaţiei de vânătoare şi medic veterinar. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, a transmis IJJ Harghita.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`