Peste 20.000 de profesori protestează în fața Palatului Cotroceni: „Ghinion, nu cedăm!”, „Ciucă și Ciolacu, hai cu noi să vă dați Bacul!” / Iohannis, discuții cu sindicaliștii din Educație (VIDEO, GALERIE FOTO)

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Greva din sistemul de educație va continua și miercuri, a anunțat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, marți, după discuția cu președintele Klaus Iohannis, despre care susține că a promis că se va implica în sensul de a gira un eventual acord între sindicate și Guvern.

UPDATE: Administrația Prezidențială a publicat imagini de la întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și liderii de sindicate. La discuții a participat și Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța.

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

Între timp, numărul protestatarilor începe să scadă.

UPDATE: Cei peste 20.000 de profesori care protestează în Capitală au ajuns și la Palatul Cotroceni. Mesajele pentru președintele Iohannis și liderii coaliției, Ciucă și Ciolacu, sunt dintre cele mai ironice: „Cu Iohannis și cu Ciucă, educația-i pe ducă!”, „Ghinion, nu cedăm!”, „Ciucă și Ciolacu, hai cu noi să vă dați Bacul!” sau „România needucată”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Între timp, reprezentanții profesorilor, sindicaliștii, au fost primiți la discuții de președintele Klaus Iohannis.

UPDATE: Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis îi va primi la discuții pe liderii de sindicate din Educație.

UPDATE: În București, numărul protestatarilor a sărit de 20.000. La Timișoara, primarul USR Dominic Fritz s-a alăturat manifestanților.

„Au trecut cam o mie de protestatari spre Prefectură și prin fața Primăriei și n-am putut să stau liniștit la birou și am vrut să ies afară și să-mi exprim solidaritatea cu protestatarii.

M-au invitat să merg câteva sute de metri cu ei și am vorbit și am întrebat și ce m-a impresionat e că acest protest este despre mai mult decât doar niște salarii, e despre un respect pentru sistemul de educație, de care acum ducem lipsă în România”, a declarat Dominic Fritz, pentru B1 TV.

Acesta a mai spus că-i susține pe profesori și a criticat Guvernul pentru că a alimentat inflația și nu a luat măsuri de susținere a cadrelor didactice.

UPDATE: Negocierile Guvern – sindicate au eșuat. Reprezentanții profesorilor au anunțat continuarea grevei generale. Ei cer intervenția președintelui Klaus Iohannis pentru ajungerea la un acord.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Numărul profesorilor care protestează în Capitală continuă să crească. Ei au manifestat în Piața Victoriei și acum se îndreaptă spre Palatul Cotroceni. Liderii de sindicate insistă că președintele Klaus Iohannis are un rol esențial în detensionarea situației, deci trebuie să-i primească la discuții.

Mai multe grupuri de părinți și elevi s-au alăturat cadrelor didactice.

Manifestații au loc și în alte orașe, precum Timișoara, Cluj-Napoca ori Suceava.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Peste 10.000 de cadre didactice protestează în Piața Victoriei, iar numărul lor continuă să crească. Profesorii din preuniversitar sunt deja în grevă generală de peste o săptămână, principalele revendicări fiind cele salariale. În loc de venituri mai mari, Guvernul le oferă bonusuri și promisiuni. După negocierile de luni seară, premierul Nicolae Ciucă a anunțat noi discuții marți. Numai că sindicaliștii spun că ei nu au fost anunțați și au aflat din presă. Profesorii vor ajunge cu protestul lor până la Palatul Cotroceni. Liderii de sindicate cer să fie primiți de președintele Klaus Iohannis.

Profesorii protestează din nou. Marș până la Palatul Cotroceni

Peste 10.000 de cadre didactice s-au strâns să protesteze în fața Guvernului, iar numărul lor continuă să crească. În Piața Victoriei au venit și câteva grupuri de elevi, să-și susțină profesorii. Manifestații au loc și în alte orașe din țară.

„Am venit de la Arad pentru că vrem să fim auziți. Am vrea să fim auziți de elevi. Ei ne aud și știu ce spunem noi acum: dragi elevi, să știți că ne pasă de voi, părinților le pasă de voi, nouă ne pasă de fiecare generație, suntem cu emoții împreună cu voi la examene, lucrăm împreună, ne bucurăm când reușiți, plângem alături de voi, vă încurajăm, mergem mai departe și nu cedăm, că vrem să ajungeți ceva în viață. Suntem pentru voi, suntem cu voi, pentru binele vostru. (…) Nu luptăm pentru noi, luptăm pentru copiii noștri, pentru țara noastră, pentru învățământ”, a susținut unul dintre protestatari, profesor de matematică.

Profesorii cer salarii mai mari, Guvernul oferă bonusuri și promisiuni

150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din rândul personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală de lunea trecută. Ei cer mai ales creșteri de salarii și eliminarea discriminărilor față de alte categorii de bugetari.

Guvernul nu a răspuns până acum solicitărilor. Ultima ofertă, prezentată sindicatelor luni seară, cuprinde niște bonusuri și promisiuni legate de negocierea noii Legi a salarizării.

„E o manevră a Guvernului. Aceste vouchere nu mă interesează. Mă interesează o mărire de salariu de 25%, așa cum au cerut sindicatele”, a afirmat, pentru B1 TV, Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” Timiș.

Profesorii spun s-au săturat de vorbe goale, iar reprezentanții lor cer să discute direct cu președintele Klaus Iohannis, mai ales că acesta pretinde că proiectul său de suflet e „România Educată”.

„Dacă ne gândim la copii, la cei care lucrează în sistemul de învățământ, la părinți, această întâlnire (cu Iohannis este obligatorie”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, luni seară, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie