Peste 1,5 milioane de euro, descoperiți de vameșii moldoveni într-un TIR care venea din România. Cum au trecut cele șase colete cu bani fără a fi depistate de organele de control de la Albița

Peste 1,5 milioane de euro, descoperiți de vameșii moldoveni într-un TIR care venea din România. Cum au trecut cele șase colete cu bani fără a fi depistate de organele de control de la Albița

Vameșii moldoveni au descoperit într-un TIR care venea din România peste 1,5 milioane de euro. Banii fuseseră ascunși în șase colete înfoliate în mai multe straturi de platic.

Descoperirea a fost făcută în dimineața zilei de 18 aprilie, în urma unui control de rutină efectuat la vama Leușeni asupra unui TIR înmatriculat în Republica Moldova, care venea însă din țara noastră.

1.590.660 de euro găsiți într-un TIR care merge din România spre Republica Moldova

Suspect este faptul că vameșilor români nu li s-a părut nimic suspect la TIR-ul încărcat cu cei 1.590.660 de euro, pe care șoferul urma să-i transporte pe teritoriul Republicii Moldova.

Totuși, lucrătorii vamali ai țării vecine ceva nu li s-a părut în regulă și au decis să controleze TIR-ul.

„Aici îs milioane de euro!”, spun vameșii care desfac pachetele, după cum se vede din imaginile video care au fost făcute publice.

Milioane de euro, transportate în șase colete toate pline cu bancnote de 20 și 50 de euro.

Sumă uriașă descoperită de vameșii moldoveni într-un TIR care venea din România

Banii provin de la grupărilor care se ocupă cu traficul ilegal de țigarete

Cei aproape 1,6 milioane de euro ar aparține grupărilor care se ocupă cu traficul ilegal de țigarete.

Potrivit unei surse din Vama Albița, citată de g4media.ro, vameșii români ar fi închis ochii la acest transport ilegal și infracțional.

”Organele de control de la Albița nu au făcut absolut niciun control. Banii erau ascunși, dacă se poate spune ascunși pentu că erau relativ la vedere, în cabina unui șofer de TIR, iar camionul era gol”, a spus sursa dela vama românească pentru G4Media.

Declarația pare să prindă contur în condițiile în care TIR-ul era gol, iar controlul nici nu era greu de realizat în aceste condiții, dar s-au limitat la a verifica doar actele șoferului.

Șoferul TIR-ului are dublă cetățenie, română și moldovenească

Șoferul TIR-ului care a transportat cele aproape 1,6 milioane de euro deține dublă cetățenie, atât românescă, cât și moldovenească.

Cu cei 1,6 milioane de euro se puteau cumpăra echipamente pentru medicii acre luptă cu noul coronavirus

Sursa citată spune că, dacă vameșii români își făceau treaba, banii ar fi rămas statului nostru și ar fi putut fi folosiți pentru achiziționarea de echipamente medicale pentru doctorii care luctpă cu COVID-19.

”Era un control banal. Dacă vameșii își făceau treaba, statul român avea 1,6 milioane de euro acum, bani pe care îi putea folosi la achiziția de produse medicale”.

Autoritățile române spun că nu cunosc acest caz

În acest caz și rămâne de văzut de ce vameșii români de la Albița nu au fost interesați să verifice TIR-ul cu numere de Republica Moldova.

Contactate de G4Media, reprezentanți ai Poliției de Frontieră, ANAF – în subordinea căreia se află Vama, dar și ai DIICOT au spuns că nu știu nimic despre acest caz. Prin urmare nu s-a început nicio anchetă internă pentru a se stabili cum a fost posibil ca TIR-ul cu peste 1,5 milioane de euro să treacă nestingherit prin vama românească.

Giorgiana Hosu, prim-procurorul DIICOT, a transmis că nu știe de un astfel de dosar, dar se va interesa dacă procurorii au fost sesizați.

Banii ar fi ai unui interlop cu conexiuni în Vamă

Conform G4Media, care citează surse din Moldova, banii urmau să ajungă la Vladimir Mardar, un controversat contrabandist cu strânse legături atât la vama din Moldova, cât și la cea din România.

Cunoscut în lumea interlopă ca „Vova” sau „Tataroi” acesta este un cunoscut interlop și contrabandist de țigări din Băcioi, care este anunțat în căutare internațională atât de autoritățile din România, cât și cele din Ucraina.

Din cauza lui Mardar, în 2008, procurorii DIICOT îl rețineau pe Ghiţă Berbece, şeful de atunci al Biroului Vamal Albiţa, din cauza ilegalităților comise.

Dosarul penal deschis pe numele lui Vladimir Mardar în România încă din 2008 a fost transmis organelor de drept din Republica Moldova. Instanţa moldovenească însă l-a achitat pe Mardar.

Mai multe suspiciuni planează asupra Vămii Albița

Amintim că la punctul vamal de la Albița, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început o anchetă e amploare în anul 2013, iar 40 de vameși au fost suspectați și acuzați de fapte de corupție. În 2018, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis însă condamnarea tuturor celor 21 de vameși la pedepse cu închisoare cu suspendare sub supraveghere .

Urmăriți B1TV.ro și pe
`