Specialiștii români, IGNORAȚI de Ministerul Agriculturii, în criza pestei porcine. Valeriu Tabără, președintele ASAS: Părerea noastră nu a fost luată în seamă. S-a preferat să se aducă oameni de afară
EXCLUSIV ONLINE // Pesta porcină africană a făcut ravagii în fermele și gospodăriile românilor. Peste o mie de focare au fost identificate anul trecut și sute de mii de porci au fost sacrificați. Cele mai recente date ale ANSVSA, din 3 aprilie, arată că pesta porcină încă evoluează în 197 de localităţi din 19 judeţe, cu peste 700 de focare. Pentru combaterea PPA, Ministerul Agriculturii a căutat sprijinul specialiștilor, dar nu a celor români. Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, profesorul Valeriu Tabără, a declarat pentru B1.RO că instituția pe care o conduce a oferit sprijinul, prin numeroșii experți pe care îi are, dar Ministerul Agriculturii a preferat opiniile specialiștilor străini.
Mai mult, susține Valeriu Tabără, Academia a propus chiar crearea unui centru privind pesta porcină, dar ideea a fost ignorată.
”Noi am insistat, încă din 2017 inclusiv pentru înființarea unui centru de pestă porcină, am încercat să ne spunem inclusiv punctul de vedere din partea Academiei, Secția de medicină veterinară, cu oamenii noștri, că avem specialiști de cea mai bună calitate. Din păcate, s-a preferat să se aducă de afară oameni cu care să se stea de vorbă și soluțiile sunt astea pe care le știți. Părerea noastră a fost, din păcate, ignorată. I-am reiterat acest lucru domnului ministru acum câteva zile. I-am oferit două centre pentru dezvoltarea acestui institut de pestă porcină. Suntem dispuși, am oferit de la noi din patrimoniu, numai să le putem face, pentru că un astfel de centru este extraordonar de important”, a declarat Valeriu Tabără, pentru B1.RO.
Tabără a mai atras atenția că, din păcate, asistăm la nivelul Uniunii Europene la o polarizare a cercetării: ”totul se concentrează în câteva țări și institute din vest, iar în centrul și estul Europei rămâne așa cum știți și dumneavoastră”. Acesta insistă că nu este suficient să primească bani pentru plata salariilor, căci cercetarea e mai mult de atât. E nevoie de bani pentru investiții, pentru laboratoare de cercetare, or ei nu au primit suficienți bani. În aceste condiții, multe dintre cercetări se realizează în afara țării și costă mult mai mult.