Petre Daea dă înapoi după ordinul privind ARDEREA culturilor: „Mă închin cu mâinile amândouă că nu e aşa”. Şefii din agricultură îndeamnă, însă, la utilizarea SODEI CAUSTICE pentru „neutralizarea” terenurilor

Petre Daea dă înapoi după ordinul privind ARDEREA culturilor: Mă închin cu mâinile amândouă că nu e aşa. Şefii din agricultură îndeamnă, însă, la utilizarea SODEI CAUSTICE pentru neutralizarea terenurilor

Ministrul Petre Daea a şocat marţi fermierii români după ce a emis un ordin în care se preciza „arderea câmpurile de porumb prin care au trecut mistreții, în zonele contaminate”. (Detalii AICI)

La scurt timp, însă, ministrul Agriculturii a dat înapoi şi a precizat că aceasta este doar o interpretare eronată a ordinului din partea celor care vor să facă rău.

„A făcut vâlvă interpretarea ordinului, eronată şi greu de calificat, că cineva să poată să ceară. Este exclus aşa ceva! Mă închin cu mâinile amândouă pentru că am ordinul în faţă”, a afirmat Petre Daea la KanalD.

Ministrul a explicat că ordinul prevede „neutralizarea” zonelor din culturile agricole unde se descoperă mistreţi care au murit în urma contaminării cu pestă porcină.

„Dacă se întâmpla ca un mistreţ să ajungă în cultura şi se întâmplă să moară în cultură, toatea acele planturi care sunt culcate în locul respectiv, acelea se neutralizează”, a precizat Petre Daea.

Despre această „neutralizare”, a vorbit şi Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor, care a afirmat că nu este nevoie să fie folosită arderea decât în cazuri extreme.

„Sunt şi alte metode de neutralizare, până la ardere. Arderea cred că e o ultimă măsura care s-ar putea lua, dar nu în cazul culturilor agricole, deoarece e interzisă arderea plantelor pe câmp. Noi vom indica arderea doar în cazuri foarte grave. Sper să nu se ajunga acolo”, a precizat acesta.

Una din soluţiile propuse de acesta este utilizarea de sodă caustică pentru a neutraliza zonele în care sunt animale cu virusul pestei porcine africane.

„Soda caustică este un foarte bun neutralizator în astfel de cazuri”, susţine şeful Directiei Agricole Bihor.

Până acum, în România au fost depistate focare în 9 judeţe şi au fost sacrificaţi 78 de mii de porci.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`