Personalul specializat în tratarea pacienților COVID-19 cu forme grave a rămas același de la debutul pandemiei. Șerban Bubenek: E ca elasticul. Noi sperăm să nu se rupă (VIDEO)

Publicat: 14 03. 2021, 21:56
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie Terapie-Intensivă, a declarat duminică, pentru B1 TV, că problema, în contextul numărului tot mai mare de bolnavi COVID-19, nu ține neapărat de numărul limitat de paturi la Terapie Intensivă, ci de personalul specializat în tratarea acestor cazuri, care a rămas același de la debutul pandemiei.

Șerban Bubenek atrage atenția asupra numărului redus de specialiști în îngrijirea pacienților COVID cu forme grave

Întrebat ce se întâmplă dacă depășim numărul de paturi ATI pe care le avem la dispoziție, dacă e posibil să fie duși în străinătate pacienții COVID, Bubenek a răspuns: „Nu cred că aceasta e varianta, de a duce pacienți afară. Probabil că varianta cea mai normală e ca din celelalte 1.300 de paturi care au ventilator și monitor și tot ce trebuie, care acum nu-s destinate pacienților COVID, să fie destinate o parte pacienților COVID. Probabil o vreme vom face din nou față acestei provocări”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Problema cea mare e cea a personalului care nu s-a dublat, cum s-au dublat ventilatoarele. Personalul e același de la debutul pandemiei – 1.800 medici anesteziști reanimatori și 4.600 de asistente medicale. Acest personal deja e suprasolicitat cu peste 25% de activitate pe tură, după ce s-a dublat numărul de ventilatoare, monitoare etc.

Personalul e întins ca elasticul. Elasticul, la un moment dat, se poate rupe. Sperăm să nu ajungem în această situație. Probabil că vor trebui luate niște măsuri pentru a limita numărul pacienților care ajung zilnic la ATI. Ne întoarcem, văd, spre 5.000 de pacienți pe zi, cazuri noi.

Din ei, probail în următoarele 10 – 12 zile între 5 și 10% vor avea nevoie de îngrijire în ATI. Bătălia se câștigă nu în ATI, ci de către cetățeni, care înțeleg că nu trebuie să se pună în pericol”, a declarat Prof. dr. Șerban Bubenek, pentru B1 TV.