Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 29 martie, o lege de modificare a Codului Fiscal în sensul clarificării regimului fiscal al „nomazilor digitali”.
Legea încurajează desfăşurarea în România a activităţilor specifice desfăşurate de nomazii digitali, prin stabilirea regimului fiscal aplicabil, respectiv scutirea de la plata impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale, precum și a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru 183 de zile din timpul unui an calendaristic.
Mai exact, nomazii digitali vor putea alege România ca ţară de destinaţie fără să aibă grija dublei impuneri a taxelor pentru veniturile realizate în afara României.
Mai mulți nomazi digitali în România înseamnă mai mulți bani care intră în economia ţării. De exemplu, dacă țara noastră ar atrage anual doar 2.000 de nomazi digitali, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, la finalul unui an vor fi atraşi aproximativ 50 de milioane de euro în economia naţională, spunea deputatul USR Diana Buzoianu, unul din iniţiatori, notează news.ro.
„Prin prezenţa cât mai multor nomazi digitali în România, ţara noastră va beneficia de mai multe resurse financiare aduse direct în economie. Pandemia a accelerat fenomenul lucrului de la distanţă şi tot mai multe ţări au adoptat sau urmează să adopte facilităţi fiscale pentru a-i atrage pe lucrătorii de la distanţă”, a susținut de curând Maria Gabriela Horga, unul dintre iniţiatorii proiectului.
Nomadul digital este definit prin lege drept „străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor”.