Perseidele 2022: Cel mai frumos eveniment astronomic din luna august. Când are loc ploaia de meteoriți

Publicat: 12 08. 2022, 08:34
Spectacol astronomic. Când atinge punctul maxim ploaia de stele Perseide

La fel ca în fiecare an, pasionații de stele căzătoare și spectacole cerești se pot uita după Perseide în noaptea de 12 spre 13 august 2022, după miezul nopții până dimineață.

Luna august aduce, ca în fiecare an, un eveniment deosebit cunoscut drept Perseide sau cea mai spectaculoasă ploaie de stele căzătoare.

Perseidele, cel mai frumos eveniment astronomic din luna august

Perseidele, cunoscute şi sub denumirea de „stele căzătoare” vor putea fi admirate de pe teritoriul României, curentul înregistrând un maxim în noaptea de 12 spre 13 august, informează site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

„Steaua căzătoare” este în fapt o dâră luminoasă lăsată pe cer de o particulă care are un diametru de sub 1 mm, dar care aprinde aerul atunci când intră în atmosfera Pământului.

Fenomenul Persidelor începe în fiecare an, pe 17 iulie și se încheie pe 24 august, însă maximul curentului se va atinge în noaptea de 12 spre 13 august 2022, la ora 4, ora locală a României.

Ce sunt Perseidele

În cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf provin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare, sublimează, iar praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid și nu trebuie confundat cu „pietroiul” care uneori cade pe Pământ din cer și care se numește meteorit, atrage atenția astro-urseanu.ro.

Perseide, august 2022. Sursa Foto: astro-urseanu.ro

Când pot fi văzute cel mai bine Perseidele

Anul acesta, Luna se va afla în faza de lună plină în noaptea de 12 spre 13 august. Va fi strălucitoare și se va vedea toată noaptea, așa că va dăuna foarte mult observațiilor. Chiar și din locurile cu cer bun, din cauza Lunii se vor vedea foarte puține Perseide.

Cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

Meteoriţii zboară cu o viteză de 59 de kilometri pe secundă, adică de 500 de ori mai repede decât cea mai rapidă maşina existentă. Din cauza vitezei, Perseidele pot ajunge şi la temperaturi de 5.537 de grade Celsius. Însă cu toate că în momentul maxim, Pământul este bombardat cu un număr de 50 până 80 de meteoriţi pe oră, majoritatea acestora ard în atmosferă.