Perseide 2020. Ce semnificație are ploaia de stele din această noapte

Publicat: 12 08. 2020, 21:00
sursa Foto: pixabay

Perseidele, cea mai spectaculoasă ploaie de meteori, înregistrează maximul în noaptea de 12 spre 13 august 2020. „Ploaia de stele” este un fenomen cunoscut și reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi de pe parcursul anului. Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care vin aceștia. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelaţia Perseu (Perseus). Pe lângă faptul că reprezintă un fenomen astrologic fascinant, Perseidele au mai multe semnificații, unele provenind chiar din Antichitate.

Semnificația Perseidelor

Se spune că, dacă am avut parte de o perioadă mai grea, în care planurile noastre au fost date peste cap și nu am reușit să luăm cele mai bune decizii, lumina stelelor căzătoare ne va arăta cum putem să depășim aceste probleme.

Ploaia de stele are un loc aparte în mitologia vechilor popoare. O stea căzătoare purta cu sine mesajul zeilor şi, nu de puţine ori, căutând locul în care s-a prăbuşit, oamenii găseau roci strălucitoare pe care le considerau talismane cu puteri magice. În acest context, grecii credeau că cine va găsi un meteorit va avea parte de noroc și de bunăstare tot anul, iar șamanii indieni le purtau drept amulete cu care făceau vrăji şi le transmiteau cu veneraţie de la o generaţie la alta, potrivit Libertatea.

O legendă veche, din Antichitate, spune că trebuie să își pui o dorință atunci când vezi o stea căzătoare, iar respectiva dorință se va îndeplini. Legenda îşi are rădăcinile în scrierile astronomului grec Ptolemeu, care a trăit în secolul I înaintea erei noastre. Ptolemeu credea că zeii privesc uneori spre muritori, dând la o parte cortina cerului şi lăsând stelele să cadă pe Pământ. Se credea că în acel moment, zeii erau mult mai atenţi la oameni şi le ascultau dorinţele.

Perseide 2020 – noaptea în care vor putea fi văzute

Perseide, cea mai spectaculoasă ploaie de meteori, înregistrează maximul în noaptea de 12 spre 13 august 2020. Luna va fi în primul pătrar, astfel că pe cer vor putea fi observaţi, în fiecare oră, între 60 şi 150 de meteori care vor cădea cu o viteză de circa 59 km/s. Perseidele au loc în perioada în care Pământul trece prin coada cometei 109P/Swift-Tuttle. Cometa este considerată cel mai mare obiect cunoscut ce trece repetat pe lângă Pământ, nucleul său având o lăţime de 26 de kilometri, potrivit descopera.ro.

Cea mai buna perioadă de urmărire este dupa miezul nopții până dimineața. Meteorii pot fi observați cu ochiul liber, iar pentru a vedea cât mai mulți, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cel mai bine, puteți să le observați în locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Astronomii recomandă, ca cele mai bune locuri, la țară și la munte, dar este potrivit și la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.