Pericolul pesticidelor din legume și fructe. Costel Vânătoru, cercetător: Aproape că e imposibil să realizezi o cultură fără să le folosești. Sunt utilizate pe scară largă (VIDEO)

Pericolul pesticidelor din legume și fructe. Costel Vânătoru, cercetător: Aproape că e imposibil să realizezi o cultură fără să le folosești. Sunt utilizate pe scară largă (VIDEO)
Image by Myriams-Fotos from Pixabay

Costel Vânătoru, cercetător în legumicultură, a vorbit despre pericolul reprezentat de pesticidele din legume și fructe, marți, la Talk B1 cu Irina Petraru, și a explicat că „aproape că e imposibil să realizezi o cultură fără să folosești aceste” substanțe.

Costel Vânătoru, pe B1 TV, despre pericolul pesticidelor din legume și fructe

„Atunci când vorbim de pesticide, ne gândim la un grup mai larg de substanțe care sunt folosite în agricultură. Ne gândim la ierbicide, ne gândim la fungicide, ne gândim la insecticide și, sigur, și la alte substanțe care au un rol dublu, inclusiv de fertilizanți, în agricultură”, a explicat Costel Vânătoru.

„Aceste pesticide sunt folosite pe scară largă, pentru că vorbim, pe de o parte, iată, de sănătatea populației, de sănătatea omului, dar agronomul se gândește la sănătatea plantelor și aproape că e imposibil să realizezi o cultură fără să folosești aceste pesticide, fie că vorbim de combaterea bolilor și dăunătorilor, fie că vorbim de combaterea buruienilor”, a continuat el.

Costel Vânătoru, despre importanța respectării regulilor

„Dacă se respectă regulile, nu am putea vorbi de situații așa de alarmante, pentru că, de regulă, și ele sunt grupate pe «extrem de toice», «foarte toxice», «toxice» și, sigur, «cele care sunt mai puțin toxice». Sunt grupe de toxicitate. Cele care sunt toxice, extrem de toxice sau foarte toxice, trebuie avize speciale de manipulare și de utilizare, deci nu orice persoană poate să folosească acele substanțe care sunt toxice”, a adăugat Costel Vânătoru.

„Putem să vorbim de pericol dacă sunt folosite în cantități mari, dacă sunt folosite necorespunzător. Foarte mulți probabil că aplică mai intens decât ar trebui aceste pesticide, pentru că sunt nevoiți de multe ori și cultivatorii pentru că s-au înmulțit bolile, dăunătorii”, a mai spus cercetătorul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`