Pericolul ascuns în mezeluri. Ele cresc riscul de demență
Mezelurile reprezintă un pericol pentru toți consumatorii, arată un studiu al Harvad, în care peste 130.000 de profesioniști au fost implicați, timp de 10 ani.
Mezelurile cresc demența
Studiul relevă faptul că creierul este îmbolnăvit de carnea roșie procesată și crește riscul de demență cu 14%. Procentajul este valabil și în cazul consumului a două porții de mezeluri pe săptămână, conform observatornews.
Vestea bună este că studiul nu a arătat probleme în privința consumului de carne roșie neprocesată. Astfel că, se pot consuma coltelte sau fripturi fără probleme, după cum spun specialiștii.
Alternative pentru mezeluri
Cu toate acestea, mezelurile pot fi înlocuite cu alte gustări sănătoase precum cele din fasole, tofu sau nuci, alimente care scad riscul de demență cu 23% și cel cognitiv cu 20%.
Alte studii au pus pe seama mezelurilor problemele legate de dezvoltarea cancerului, dar românii continuă să le consume fără restricții.
Cercetările din anii trecuți au arătat că 70% dintre ei le mănâncă în fiecare săptămână, iar în 85% din gospodăriile din România ele sunt consumate și de către copii.