Percheziții în cazul furtului de artă din Muzeul Drents: Articole confiscate, dar comorile românești rămân de negăsit
:format(webp):quality(80)/http://www.b1tv.ro/wp-content/uploads/2025/01/tezaur-dacic.png)
În dimineața zilei de Miercuri, poliția a efectuat percheziții la o casă și un spațiu comercial din Heerhugowaard, ca parte a anchetei privind furtul de artă de la Muzeul Drents, transmite pubicatia RTVDrenthe. În cadrul acestei acțiuni, autoritățile au confiscat mai multe obiecte, inclusiv un imobil, conturi bancare, vehicule și artificii, în încercarea de a recupera daunele cauzate de furtul de artă. Cu toate acestea, operele de artă furate – coiful de aur și cele trei brățări de aur din România – nu au fost găsite, și nu au fost arestați noi suspecți.
Scopul perchezițiilor și continuarea anchetei
Potrivit poliției, obiectele confiscate sunt destinate să ajute la recuperarea prejudiciilor și să adune dovezi relevante în cadrul anchetei. În ceea ce privește legătura dintre perchezițiile realizate și suspecții deja arestați, un purtător de cuvânt nu a putut confirma dacă aceste clădiri aparțin unor persoane deja reținute. De asemenea, cercetările sunt în continuare în desfășurare, fiind realizate de o echipă de specialiști, iar autoritățile olandeze colaborează strâns cu autoritățile române pentru a descoperi locația operelor furate.
Furtul de artă și valoarea comorilor
Furtul a avut loc în noaptea de 24 spre 25 ianuarie 2024, când infractorii au folosit explozibili pentru a sparge o ușă a Muzeului Drents din Assen. În scurt timp, aceștia au reușit să sustragă mai multe comori din cadrul expoziției „Dacia – Imperiu de Aur și Argint”, inclusiv coiful de aur de la Cotofenesti, un obiect din aproape aur pur, datând din secolul al V-lea î.Hr., și trei brățări de aur. Valoarea totală a pieselor furate este estimată la 5,8 milioane de euro.
La doar câteva zile de la furt, trei suspecți din Heerhugowaard au fost arestați, iar mai târziu a fost arestat și un al patrulea suspect. În prezent, trei dintre aceștia rămân în detenție, în timp ce o femeie suspectă a fost eliberată, însă rămâne în continuare sub investigație. O a cincea persoană este în continuare fugară.
Căutarea pieselor de artă și continuarea anchetei internaționale
Deși obiectele furate nu au fost încă recuperate, poliția a difuzat fotografii și numele a doi bărbați suspectați, Bernhard Z. și Douglas W., în speranța de a găsi mai multe informații despre locația acestora. De asemenea, autoritățile române sunt implicate activ în investigarea furtului și identificarea eventualilor complici.
Impactul asupra Muzeului Drents și al instituțiilor românești
Muzeul Drents și autoritățile române sunt profund afectate de acest incident. „Este o zi neagră nu doar pentru noi, dar și pentru Muzeul Național de Istorie din București, proprietarul colecției”, a declarat directorul muzeului, Harry Tupan, la o conferință de presă. Acesta a precizat că piesa de top din expoziție, casca de aur de la Cotofenesti, a fost considerată „un obiect de o valoare extrem de mare” și că sustragerea acesteia și a altor piese este o pierdere semnificativă pentru patrimoniul cultural.
În cazul în care comorile de aur nu vor fi recuperate, guvernul olandez ar putea fi nevoit să plătească o despăgubire de 5,8 milioane de euro pentru valoarea totală a pieselor furate.