Percheziții DNA la domiciliul șefului SIPI Suceava: Comisarul și 5 polițiști, suspectați de favorizarea infractorului
Procurorii DNA au efectuat luni dimineață percheziții la domiciliul șefului Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava, precum și la cinci agenți de poliție.
Comisarul Cristian Macsim și celelalte persoane sunt acuzați de abuz în serviciu și favorizarea infractorului, informează B1 TV.
Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că procurorii suceveni fac cercetări în această cauză pentru „infracţiuni asimilate celor de corupție, infracțiuni contra înfăptuirii justiţiei și infracțiuni de fals, comise în perioada 2013-2014”.
Percheziţiile sunt făcute de procurori şi jandarmi, iar acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informații şi Direcția de Informații și Protecție Internă.
În documentele anchetatorilor, obţinute de Mediafax, se arată că şeful SIPI Suceava ar fi respins oficial „un raport informativ referitor la implicarea procurorului Dâmbu Dumitru în mușamalizarea unui accident rutier petrecut în anul 2010, în care a fost implicat agentul de poliție Lămăşanu Iulian, din cadrul postului de poliție comunal, existând suspiciuni că procurorul l-ar fi favorizat pe agent în mod abuziv, cu încălcarea normelor de procedură penală, pentru a omite tragerea la răspundere penală a acestuia, în sarcina căruia se reținuse infracţiunea de conducere pe drumurile publice având în sânge o îmbibație alcoolică peste limita legală”.
Anchetatorii spun că procurorul Dumitru Dâmbu ar fi primit bani pentru a dispune o soluţie de netrimitere în judecată a lui Iulian Lămășanu, care atunci când a provocat accidentul conducea mașina poliției, în localitatea Costișa.
Procurorii au mai arătat, în documentul citat, că șeful SIPI Suceava ar fi refuzat și alte rapoarte investigative documentate de ofițerii din subordinea sa.
„Fiind în prezența unei scurgeri de informații din care rezultau indicii de comitere a unor fapte grave de contrabandă cu țigări în care erau implicați și polițiștii din zonă, care anchetau pe informatori ai DIPI, comisarul șef Macsim Cristian era obligat, prin prisma atribuțiilor sale de serviciu, să ia măsuri urgente de atenționare a ofițerilor de informaţii, pentru a înceta legătura telefonică cu informatorul său ori să anunțe, de îndată, procurorul de caz. Mai mult, a rezultat că multiple piedici punea șeful structurii Macsim Cristian, care refuza categoric unor subordonaţi rapoarte investigative documentate, din care rezultau indicii de comitere a unor infracțiuni de către polițiști și procuror din judeţul Suceava, rezultând că Macsim Cristian protejează, în acest mod, persoanele vizate în informațiile respective”, au mai scris procurorii în documentul citat.